Kerry: Rusland blæser på demokratiet i Ukraine

Tålmodigheden slipper snart op hos USA's udenrigsminister. Rusland overholder ikke Genève-aftale, lyder det

Rusland har ikke 'taget et eneste skridtt for at imødekomme den aftale med Ukraine, som blev indgået for en uge siden.

Det siger den amerikanske udenrigsminister John Kerry på et pressemøde i USA, hvor han udtaler sig i skarpe vendinger mod den russiske ledelse.

USA, Ukraine, EU og Rusland blev i Genève enige om en aftale, hvis væsentligste formål er at sikre, at de stridende parter lægger deres våben. De fire parter nåede til enighed om, at prorussiske separatister skulle aflevere deres våben og rømme besatte bygninger i det østlige Ukraine.

- I syv dage har Rusland nægtet at tage et eneste konkret skridt i den rigtige retning. Ikke en eneste russisk embedsmand har offentligt gået på tv i Ukraine og opfordret separatisterne til at lægge deres våben og forlade ukrainske bygninger, siger John Kerry.

Mens Ukraine har holdt deres del af aftalen fra 'dag et', så gør Rusland alt for at sabotere den demokratiske proces, lyder det.

Kerry advarer Ruslands præsident, Vladimir Putin, om, at amerikanerne vil indføre flere sanktioner mod russerne, hvis Rusland ikke ændrer kurs i konflikten.

- Lad mig gøre det klart: Hvis Rusland fortsætter i denne retning, vil det ikke bare en alvorlig fejltagelse. Det vil være en dyr fejltagelse, siger Kerry og tilføjer, at politikerne i Washington er klar til at straffe Rusland økonomisk.

John Kerry anklager også russisk tv for propaganda og for at 'promovere præsident Putins fantasi om, hvad der foregår'.

Torsdag kørte pansrede køretøjer fra Ukraines hær ind i den østlige by Slavjansk, som kontrolleres af prorussiske separatister. Flere separatister blev dræbt i militæraktionen.

Det fik Rusland til at foretage militære øvelser tæt på den ukrainske grænse som svar på den ukrainske 'militærmaskine'.

0 kommentarer
Vis kommentarer