Politiet har ikke tal på forsvundne asylansøgere

Politiet har opgivet at føre statistik over forsvundne asylansøgere. V og DF kræver statistikken genindført.

Det er ikke længere muligt at sige, hvor mange asylansøgere der forsvinder i Danmark, efter at de har fået afslag på asyl.

Tallet har frem til 2011 været at finde i Rigspolitiets årlige statusrapport om afviste asylansøgere, og det har over de sidste tre år været stigende, skriver Politiken fredag.

I 2009 gik 187 afviste asylansøgere under jorden i stedet for at blive udsendt. I 2010 var tallet 247, og i 2011 var det 319. Men fra 2012 er Rigspolitiet holdt op med at offentliggøre tallet.

Antallet af forsvundne afviste asylansøgere er nu i Rigspolitiets statusrapport erstattet med sætningen: "Hertil kommer et større antal personer, som er skønnet udrejst".

Rigspolitiet oplyser til Politiken, at det ikke er muligt at trække tallet. Årsagen er, at Rigspolitiets udlændingeafdeling i 2012 udskiftede sit it-system. Tallet på forsvundne afviste asylansøgere udgik i den forbindelse, blandt andet fordi tallet alligevel ikke var nøjagtigt, siger vicepolitiinspektør Claus Birkelyng.

- Årsagen er blandt andet, at kategorien "skønnet udrejst" ikke giver et retvisende billede over antallet af asylansøgere, der er forsvundet fra asylcentrene, idet en del efterfølgende dukker op igen, enten ved at de træffes af politiet, eller ved at de tilbagesendes fra et andet EU-land i medfør af Dublinforordningen, siger Claus Birkelyng til Politiken.

Antallet af forsvundne afviste asylansøgere er ofte blevet trukket frem i den politisk debat. Og både Dansk Folkepartis og Venstres udlændingeordførere finder det kritisabelt, at tallet nu ikke længere er tilgængeligt.

- Vi træffer jo politiske beslutninger på baggrund af politiske synspunkter såvel som fakta. Og det statistiske materiale indgår både i drøftelser og i reelle politiske forhandlinger på Christiansborg. Så det er selvfølgelig et problem, at dette tal i al stilfærdighed er gledet ud af Rigspolitiets arbejde, siger Dansk Folkepartis Martin Henriksen.

Han har gennem Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik bedt justitsminister Karen Hækkerup (S) om at oplyse, hvad der ligger til grund for beslutningen. Det samme vil Venstres Martin Geertsen gerne vide.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra Karen Hækkerup.

0 kommentarer
Vis kommentarer