Justitsministeren banker Snowden-amnesti i gulvet

Whistlebloweren Edward Snowden får ikke opholdstilladelse gennem en særlov, siger Karen Hækkerup

Den amerikanske whistleblower Edward Snowden må gå gennem Udlændingestyrelsen som alle andre, hvis han skal have opholdstilladelse i Danmark, fastslår justitsminister Karen Hækkerup (S) i folketingssalen fredag.

Dermed må Enhedslisten og løsgængeren Uffe Elbæk kigge langt efter opbakning til deres beslutningsforslag, der ville give Snowden mulighed for at opholde sig i Danmark uden at risikere retsforfølgelse eller udlevering til USA.

- Sådan et forslag kan regeringen ikke støtte, fordi regeringen ikke kan se, hvilket grundlag der skulle være for at tage et så helt ekstraordinært skridt og tilbyde den amerikanske statsborger Edward Snowden politisk amnesti i Danmark, siger Karen Hækkerup.

Se også: 'SF-vikaren fra helvede': Kom til Danmark, Snowden

Heller ikke Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Liberal Alliance og Konservative er parat til at følge Enhedslisten og Elbæk i sagen.

Enhedslistens Nikolaj Villumsen kalder det både "dumt" og "pinligt".

- Jeg synes, at vi skylder Edward Snowden en stor tak for at have rejst en vigtig demokratisk debat.

- Jeg synes, vi skylder Snowden en hjælpende hånd, og jeg synes, at vi skylder ham at have en smule af det mod, han har haft ved at gå op imod den amerikanske regering, der har gået langt, langt over stregen med masseovervågning, siger Villumsen.

Edward Snowden arbejdede som efterretningsofficer under den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Han kopierede tusindvis af hemmelige dokumenter, som han gav videre til udvalgte journalister, som derefter afslørede massiv amerikansk overvågning af borgere og statsledere.

Snowden, der af USA er eftersøgt for spionage og læk af hemmeligstemplede dokumenter, opholder sig i øjeblikket i Rusland, hvor han har fået et års asyl.

0 kommentarer
Vis kommentarer