Prorusser efter forsvundet dansker: Vi tilbageholder observatører

OSCE-observatører er kidnappet, siger Ukraines indenrigsminister. Den danske forsvarskommando kan ikke bekræfte oplysningerne

Det tyske forsvarsministerium oplyser fredag aften, at man ikke kan få kontakt til en lille gruppe af militære observatører fra OSCE, som er udstationeret i Ukraine.

En dansker er med i gruppen.

- Det er en lille gruppe, som består af en dansker, en polak, en tjekker og en svensker samt tre tyske soldater og en tysk tolk. Gruppen befinder sig i Ukraine, hvor den er ledet af Tyskland. Det er derfor beskeden kommer fra det tyske forsvarsministerium, oplyser pressechefen for OSCE til Ekstra Bladet.

Gruppen er i landet for at støtte op om den aftale, der blev vedtaget i Geneve i sidste uge. Her aftalte Rusland, USA, EU og Ukraine at nedtone konflikten, hvilket langt fra er sket.

Ukraines indenrigsminister, Arsen Avakov, siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at en gruppe væbnede separatister har kapret en bus med OSCE-observatører i den østlige del af Ukraine.

- Ukraine fortæller, at de har mistet kontakten til dem, men vi kan ikke bekræfte, at der skulle være tale om en kidnapning, siger pressechefen for OSCE.

Den udsendte dansker refererer til det tyske forsvarsministerium, men har almindeligvis kontakt til Forsvarskommandoen hver dag. Her har man også forsøgt at komme i kontakt med danskeren i dag, bekræfter Forsvarskommandoen over for Ekstra Bladet, men man har intet hørt, hvilket betegnes som usædvanligt.

Tilbageholder 'spion'
Den lokale oprørsleder og selvudnævnte borgmester for separatisterne i Slavjansk, Vjatjeslav Ponomarjov, bekræfter, at observatørerne er blevet tilbageholdt. Det er sket, fordi der en 'spion' for regeringen i Kijev iblandt, oplyser han.

- Jeg blev informeret om, at der blandt dem var en ansat fra Kijevs hemmelige militærpersonale. Mennesker, der kommer her for at observere for det europæiske samfund, tager en ægte spion med sig - det er upassende, siger Ponomarjov.

Gruppen er på mission i byen Slavjansk, der er under prorussiske separatisters kontrol. Ukrainsk militær har fredag blokeret byen.

Målet med blokaden er at "blokere for terroristerne i Slavjansk og forhindre civile tab", sagde en talsmand for Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, tidligere.

OSCE er i Ukraine for at støtte landet i at implementere tiltagene fra Geneve-aftalen, der har til hensigt at nedtrappe Ukraine-konflikten.

Forsvarsminister bekymret
Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) er stærkt bekymret over situationen.

- Det er stærkt bekymrende, at vi ikke har kunnet få kontakt til den danske militære observatør, der indgår i OSCE's inspektionsgruppe, og at meget tyder på, at gruppen er blevet tilbageholdt, siger Nicolai Wammen.

- Vi behandler situationen med stor alvor, og jeg har selv her til aften talt med min tyske forsvarsministerkollega og aftalt, at Danmark og Tyskland - der leder inspektionsgruppen - fortsat vil holde tæt kontakt i sagen, siger han.

1 af 2 Bevæbnede prorussere i Slavjansk i Ukraine tilbageholder en gruppe observatører fra OSCE. (Foto: AP)
2 af 2 
0 kommentarer
Vis kommentarer