800.000 overværede historisk helgenkåring i Vatikanet

Johannes 23 og Johannes Paul 2. repræsenterede som paver to modsatte tendenser i den katolske kirke.

Ved en stor ceremoni i Rom har pave Frans erklæret de tidligere paver Johannes 23. og Johannes Paul 2. for helgener.

Det skete ved en historisk ceremoni, hvor to ledere i den katolske kirke for første gang nogensinde blev helgenkåret samme dag. Ifølge Vatikanet var 800.000 pilgrimme mødt op for at overvære begivenheden.

- Vi erklærer og betegner som helgener de velsignede Johannes 23. og Johannes Paul 2., sagde paven i sin bøn på Peterspladsen, hvor pilgrimme og statsledere fra en lang række lande svarede igen med et amen.

Blandt dem var blandt andre Zimbabwes præsident, Robert Mugabe. Han har indrejseforbud i EU, men det forbud gælder ikke i Vatikanet, som er verdens mindste suveræne stat.

Det er to vidt forskellige paver, der er blevet ophøjet til helgener.

Den italiensk-fødte Johannes 23. var pave fra 1958 til 1963. Han blev kendt som en reformpave, der fik fjernet nogle af de hjørner i kirkens praksis, der af mange ikke-katolikker blev opfattet som dybt formørket.

En væsentlige reform var at afskaffe latin som det eneste sprog under messen. Indtil da havde hundredvis af millioner af katolikker hver søndag siddet og hørt på de katolske messer på latin uden at forstå indholdet.

Der blev også åbnet op for, at præster kunne være mere deltagende i socialt arbejde.

Med den polske pave Johannes Paul 2. gik det den modsatte vej. Trods sin meget direkte facon, når han besøgte katolikker rundt om i verden, så var hans 27 år som pave fra 1978 præget af opstramning i kirken. Altså en meget konservativ pave.

Det blev styret af hans nærmeste medarbejder, Joseph Ratzinger, der havde opsyn med den katolske kirkes doktriner.

Han efterfulgte Johannes Paul som pave i 2005 under navnet Benedikt 16.

Med helgenkåringerne søndag af de to paver på samme tid lykkedes det pave Frans at holde balancen mellem den progressive og den dogmatiske fløj i den katolske kirke.

0 kommentarer
Vis kommentarer