Meteorologers udsigt: Så god bliver sommeren

Noget tyder på, at de russiske højtryk vil komme lidt tættere på Danmark - og det giver herlig varme

Sommeren tegner til at blive lidt bedre i år. Ja måske ligefrem i verdensklasse? (Arkivfoto: Thomas Lekfeldt)
Sommeren tegner til at blive lidt bedre i år. Ja måske ligefrem i verdensklasse? (Arkivfoto: Thomas Lekfeldt)

Er der noget bedre end VM-bold i fjernsynet, bare damer på stranden og masser af kølige pilsnere. Alt sammen krydret med herligt vejr og sommersol?

Noget tyder på, at denne skønne kombination måske vil gå op i en højere enhed til sommer. Flere meteorologer er enige om, at vi får en sommer over det gennemsnitlige i år. Som forventet er eksperterne dog langt fra enige om, hvor god sommeren så reelt går hen over bliver.

Begynder ved VM
Vi lægger ud med den mest positive ekspert - den tyske diplom-meteorolog Dominik Jung. Han spår en sommer i 'verdensklasse' i Tyskland. Og så langt ligger vi vel heller ikke fra Flensborg!

- Efter en noget kølig maj, ser det ud som om, at juni og juli bliver varme og uden regn. Temperaturerne vil ligge over 25 grader - og det hele begynder samtidig med VM turneringen i fodbold starter i Brasilien, lyder den skønne melding fra Dominik Jung.

VM turneringen fløjtes i gang den 12. juni - og det er i følge Jung stort set præcis på denne dato, at det skønne vejr sætter ind i det meste af Europa.

Varmt på verdensbasis
Den norske klimaforsker og direktør ved 'Bjerknes-senteret for klimaforskning', Tore Furevik, siger i et interview fredag med avisen VG, at år 2015 kan blive et ekstremt varmt år på verdensplan. Og at vi får et forvarsel på varmen allerede i år.

- Vi går mod meget varmt vejr i 2014 på verdensbasis. Og næste år kan 2015 muligvis slå den globale varmerekord, siger Furevik.

Furevik har studeret vejrfænomenet El Nino, som indebærer voldsomme forandringer i det normale klima. El Nino opstår i Stillehavet. Selv små ændringer i det store havområde udløser store klimaforandringer i hele verden.

El Nino optræder ofte cirka hvert syvende år.

Vil udløse tørke
følge Furevik vil de høje temperaturer, som følge af El Nino, først og fremmest ramme andre steder i verden end Skandinavien. Men det gode vejr kan dog godt smitte af på os mere kølige nordboere.

- En El Nino vil give tørke i Australien, Indonesien og Filippinerne og megen nedbør på kysten ved Peru og Chile. Vi kan også få tørke i Afrika og dele af Sydamerika. Nordeuropa er et af de områder, der rammes mindst, fastslår den norske forsker.

DMI - som normalt vælger en meget konservativ og forsigtig vurdering ved langtidsprognoserne - taler om en sommer i Danmark, der kan ligge lidt over det gennemsnitlige.

Det bedste til sidst
I følge DMI bliver vejret bedst sidst på sommeren:

- I gennemsnit ser sommeren ud til at blive en anelse varmere end normalt. Maj kan byde på lidt af det hele. I løbet af juni og juli er der tendens til et højere tryk over Vest- og Sydvesteuropa. Det kan af og til kaste en højtryksryg op over eller syd om Danmark.Kilde: DMI
Kilde: DMI


- Signalet i prognosen med højere tryk syd og sydvest for Danmark forstærkes gradvist gennem sommeren. Det kan tyde på, at vi som sidste år vil opleve ret stabilt vejr i perioder, men at vi også af og til vil se lavtryks- og frontpassager.

- Temperaturen i juni og juli vil i så fald ligge en anelse over normalen. Hvad angår nedbør, så ser det ud til, at vi ender tæt på eller lige under normalen, lyder meldingen fra DMI.

Tror på god sensommer
TV2 meteorolog Peter Tanev, som jo ellers nok forstår at blæse en god storm op, tror mest på, at vi får en god sensommer.

- Det er helt uvidenskabeligt. Men hvis jeg skulle lægge min sommerferie efter, hvornår det bliver godt vejr, så vil jeg satse på de to sidste uger i juli og hele august måned.

August plejer normalt at være god - og der skal ikke ret meget til, før solen kan varme Danmark op i august, siger den populære vejr-vært.Foto: Marianna Leth
Foto: Marianna Leth


Tanev siger også, at den næste måneds tid kan blive en indikator for, hvordan selve højsommeren bliver.

- Hvis vi får en lang periode med dejligt vejr i foråret, så er der større risiko for, at det bliver dårligt i juni og juli. Ellers er det ofte sådan, at sommeren har det med at 'falde i hak.' Hvis den begynder med en masse regn, så fortsætter det, som vi så i 2010 og 2011 med de voldsomme skybrud.

Og hvis først solen og varmen for alvor kommer, så bliver det gode vejr hængende i længere tid siger Peter Tanev.

Russisk højtryk tættere på
Meteorolog Thomas Alsbirk fra vejret.dk mener også, at der er en tendens til at sommeren kan blive en anelse bedre end normalt.

- Umiddelbart tegner det til en pæn sommer, hvor vi bestemt godt kan få flere uger med sol og varme. Men det er kun en tendens.

De russiske højtryk vil måske ligge lidt tættere på os end normalt og det giver os de varme og lune somre. Der er ikke noget i prognoserne, der tyder på en sommer med ustadigt vejr og masser af regn og oversvømmelser.

Så chancen for, at vi får en sommer, der er lidt bedre end normalt, er til stede, fastslår Thomas Alsbirk.

0 kommentarer
Vis kommentarer