Skudsåret borgmester: En pro-russisk gangster

Situationen i Ukraine eskalerer med attentat på borgmester i storby

Gennadij Kernes, har været borgmester i Kharkiv siden 2010. Han blev mandag alvorligt såret af et skud i ryggen. (Privatfoto)
Gennadij Kernes, har været borgmester i Kharkiv siden 2010. Han blev mandag alvorligt såret af et skud i ryggen. (Privatfoto)

Gennadij Kernes, borgmester i Ukraines næststørste by, Kharkiv, kæmper for livet, efter at han mandag blev alvorligt såret af et skud i ryggen.

58-årige Kernes var oprindelig tilhænger af den tidligere Moskva-venlige præsident Viktor Janukovitj, men han skal siden have anerkendt den nye regering i Kjev.

Borgmesteren var i 1990’erne kendt for sine forbindelser til organiseret kriminalitet, og han har også en dom for bedrageri, skriver AFP.

Han er blevet beskrevet som en 'mini-oligark' - en succesrig forretningsmand, der bruger sin personlige formue til politisk indflydelse.

Kernes er også kendt for sin flamboyante livsstil og for at føre sig frem i bar overkrop på billeder, som han ivrigt deler med sine tilhængere på de sociale medier.

Se også: Han holder danske sergent fanget

Foreløbig er oplysningerne om angrebet yderst sparsomme, men Gennadij Kernes var angiveligt ud at jogge, da han blev skudt ned bagfra.

Han har siden gennemgået en to timer lang operation, oplyser en talsmand for borgmesterkontoret i Kharkiv til BBC News.

- Operationen gik godt, men han vil være i livsfare i de kommende dage, lyder det fra det lokale hospital, hvor borgmesteren er indlagt.

Det er uvist, hvorfor Kernes blev skudt, men situationen i det østlige Ukraine er højspændt efter sammenstød mellem pro-russiske separatister og ukrainske soldater.

Se også: Ukraine: Prorussere stormer politihovedkvarter

Ifølge den ukrainske regering bliver cirka 40 personer tilbageholdt i Slavjansk af pro-russiske separatister.

Det er også her, en dansk OSCE-observatør bliver holdt som fange sammen med seks kolleger.

Der var mandag uroligheder flere steder i Ukraine, blandt andet i Kramatorsk, hvor to personer blev såret af skud.

Samtidig har EU indført nye sanktioner mod Rusland. De indføres i et tæt samarbejde med USA.

EU-landene nåede mandag eftermiddag til enighed om at indføre sanktioner mod yderligere 15 personer i Rusland, skriver Reuters.Listen med navnene på de personer, der bliver ramt, bliver ikke offentliggjort, før de har været bragt i EU's officielle journal tirsdag.

I forvejen er 33 personer fra Rusland og Ukraine sat på EU's sanktionsliste. De anklages for at have ansvar for, at Rusland har annekteret den ukrainske halvø Krim.

USA indførte tidligere mandag nye sanktioner mod syv personer fra Kreml og mod 17 russiske virksomheder med bånd til den russiske præsident, Vladimir Putin.

0 kommentarer
Vis kommentarer