700 sat i karantæne på Danish Crown-slagteri

Frygt for smittefare fra død gris, der muligvis er ramt af svinepestvirus, på Danish Crowns slagteri i Herning

700 personer er spærret inde på Danish Crown i Herning efter mistanke om svinepest hos et svin fra en besætning i Skjern. (Foto: Rasmus Baaner)
700 personer er spærret inde på Danish Crown i Herning efter mistanke om svinepest hos et svin fra en besætning i Skjern. (Foto: Rasmus Baaner)

700 personer er i øjeblikket isoleret og sat i karantæne på Danish Crowns svineslagteri i Herning efter fund af en død gris, som muligvis er smittet med svinepest.

Slagteriet har ca. 555 ansatte, men pressechef i Danish Crown Jens Hansen oplyser til Ekstra Bladet, at omkring 700 personer netop nu er spærret inde på slagteriet.

Mistanken om den frygtede svinesygdom førte kl. 7.45 i morges til lukning af Herning-slagteriet, hvor dagens hidtidige leverancer dog vil blive slagtet og kørt i kølehus.

- Alle personer og køretøjer, som i øjeblikket befinder sig på slagteriets område, skal blive på stedet indtil videre af hensyn til risikoen for eventuel smitte, siger Jens Hansen. For selvom mennesker ikke kan få sygdommen, kan de bære smitte videre til dyr.

Personalet kan gå rundt på området inde bag aflåste gitterlåger, men de holdes væk fra pressen, oplyser Ekstra Bladets reporter på stedet.

Lukningen sker præcist samme dag, som en to måneders restriktion om særlig grundig rengøring og desinfektion af lastbiler fra Polen og Litauen stod til at udløbe efter fire udbrud af afrikansk svinepest i februar i de to lande.

I følge pressechef Jens Hansen slagtes der udelukkende danske grise på Herning-slagteriet.

- Alle svin, der er leveret til slagteriet i dag, blive slagtet og forarbejdet. Til gengæld skal alle lastbiler og personer, som befinder sig på slagteriets område, blive dér, indtil de veterinære myndigheder ophæver karantænen.

Den døde gris stammer i følge Fødevarestyrelsen fra en besætning ved Skjern.

Grisen blev i morges fundet død i en stald på slagteriet.

Personalet fulgte procedurerne og tilkaldte en dyrlæge, som efter mistanke om svinepest kontaktede Fødevarestyrelsen.

Styrelsen forventede i første omgang svar i løbet af formiddagen, men en prøve fra obduktionen af den mistænkte gris er nu sendt til yderligere kontrol hos DTU Veterinærinstitut på Lindholm.

Instituttet ligger på øen i Stege Bugt, da instituttet forsker i alvorlige virusinfektioner hos grise og kvæg.

I januar blev Danish Crowns slagteri i Sæby kortvarigt lukket på en lignende mistanke.

Danish Crown i Herning slagter ca. 31.000 svin om ugen. Det er bl.a. specialgrise, frilandsgrise og økologiske grise.

Aktiviteterne på slagteriet er opskæring og udbening.

Ritzau oplyser at svaret på prøverne om, der er tale om svinepest vents klar fredag.

1 af 3 (Foto: Rasmus Baaner)
2 af 3 (Foto: Rasmus Baaner)
3 af 3 700 personer er spærret inde på Danish Crown i Herning efter mistanke om svinepest hos et svin fra en besætning i Skjern. (Foto: Rasmus Baaner)
0 kommentarer
Vis kommentarer