Annonce:
Annonce:

Nordirsk fredsaftale trues af drabssag

Nordirlands førsteminister beskylder Sinn Fein for brutal og foragtelig afpresning efter anholdelse af Adams

Sinn Fein (til højre) sammen med den nordirlandske toppolitiker Martin McGuiness (Foto: AP)
Sinn Fein (til højre) sammen med den nordirlandske toppolitiker Martin McGuiness (Foto: AP)
Annonce:
Følg Samfund

Nordirlands førsteminister, Peter Robinson, beskylder det nationalistiske parti Sinn Fein for at stå bag brutal afpresning af politiet, efter at dets partileder, Gerry Adams, er blevet anholdt i forbindelse med et drab i 1972.

Det katolske Sinn Fein, der indgår i en koalitionsregering med Robinsons protestantiske parti DUP, beskylder 'mørke kræfter' i Nordirlands Politi (PSNI) for at underminere fredsprocessen.

Sinn Feins viceførsteminister, Martin McGuinness, var i weekenden tæt på at sige, at hans parti vil holde op med at støtte politistyrken, hvilket vil udløse en dyb krise i Nordirland. Men han sagde i stedet, at han ville se, om krisen omkring Adams kan løses på en tilfredsstillende måde.

Hundredvis kræver irsk toppolitiker løsladt i drabssag

Annonce:

- Truslen fra Sinn Feins øverste ledelse om at trække dets støtte til PSNI tilbage, hvis der rejses tiltale mod Gerry Adams, er et foragteligt, bølleagtigt forsøg på at afpresse PSNI, siger Robinson i en erklæring.

Han siger, at truslen fra Sinn Fein betyder, at almindelige borgere vil konkludere, at politistyrken har givet efter for en grov og brutal politisk trussel, hvis Adams ikke bliver anklaget i den drabssag, som han sættes i forbindelse med.

Gerry Adams blev onsdag tilbageholdt og afhørt i forbindelse med bortførelsen og drabet på en kvinde i 1972. Adams henvendte sig selv på stationen på opfordring fra politiet.

Irsk toppolitiker afhøres om 42 år gammelt drab

Efterforskerne har foreløbig frem til søndag aften til at afgøre, om der skal rejses tiltale mod Adams. Regeringen i Nordirland afviser beskyldninger om, at tilbageholdelsen af Gerry Adams er politisk motiveret.

Den 37-årige Jean McConville, som var enke og mor til 10, blev i 1972 på brutal vis dræbt af den irske oprørsbevægelse IRA, som Adams var en del af.

Anholdelsen af Adams synes den hidtil største trussel mod fredsaftalen fra 1998, der afsluttede årtiers vold mellem Nordirlands probritiske protestanter og irske nationalistiske katolikker.

Hundredvis af demonstranter krævede lørdag den 65-årige politiker frigivet. Blandt de omkring 400 Sinn Fein-støtter, som var på gaden, var der en del ledende medlemmer af partiet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:

Mystisk mordkomplot

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: