Hundredvis kræver irsk toppolitiker løsladt i drabssag

Tidligere IRA-medlem og i dag leder af Sinn Fein har siden onsdag været tilbageholdt af politiet i Nordirland

Sinn Fein (til højre) sammen med den nordirlandske toppolitiker Martin McGuiness (Foto: AP)
Sinn Fein (til højre) sammen med den nordirlandske toppolitiker Martin McGuiness (Foto: AP)

Hundredvis af tilhængere af Gerry Adams, lederen af det nordirske parti Sinn Fein, demonstrerede lørdag i hovedstaden Belfast.

Demonstranterne kræver den 65-årige politiker frigivet, efter at han har været tilbageholdt siden onsdag i forbindelse med en 42 år gammel drabssag. Omkring 400 Sinn Fein-støtter var på gaden - heriblandt flere ledende medlemmer af partiet.

Gerry Adams blev onsdag tilbageholdt og afhørt i forbindelse med bortførelsen og drabet på en kvinde i 1972. Adams henvendte sig selv på stationen på opfordring fra politiet.

Se også: Irsk toppolitiker afhøres om 42 år gammelt drab

Efterforskerne har foreløbig indtil søndag aften til at afhøre den irske politiker. Regeringen i Nordirland afviser beskyldninger om, at tilbageholdelsen af Gerry Adams er politisk motiveret.

Den 37-årige Jean McConville blev dræbt af den irske oprørsbevægelse IRA, som Adams var en del af. Sinn Fein er den politiske overbygning på den nu ophørte oprørsbevægelse.

Adams har sagt, at han er uskyldig og ikke indblandet i sagen. Han betegner drabet på McConville, som en 'grov uretfærdighed mod hende og hendes familie'.

Enken McConville blev foran flere af sine 10 børn truet med våben, bortført fra sin lejlighed i Belfast og skudt af IRA-medlemmer. De troede, fejlagtigt har det siden vist sig, at hun havde hjulpet britiske soldater.

I 1999 indrømmede IRA at stå bag drabet. Rester af liget blev fundet nedgravet på en strand i 2003. Ingen er nogensinde blevet fundet skyldig i drabet.

IRA bekæmpede i flere årtier det britiske styre i Nordirland med voldelige midler.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen