Irsk toppolitiker løsladt i 42 år gammel drabssag

Den irske partileder Gerry Adams, der siden onsdag har været anholdt i en 42 år gammel drabssag, er løsladt

Gerry Adams, lederen af det nordirske parti Sinn Fein, er søndag blevet løsladt efter at have været anholdt i fire dage i forbindelse med et drab begået i 1972, oplyser politiet i Nordirland.

Politiet har nu sendt sagsmappen til anklagemyndigheden. Her skal man tage stilling til, om der er tilstrækkelige beviser til at sigte Adams, eller om en retsforfølgelse er i offentlighedens interesse.

Adams blev anholdt onsdag og har siden været i politiets varetægt. Hans anholdelse har forbindelse til drabet på 37-årige Jean McConville, der blev dræbt af den irske oprørsbevægelse IRA, som Adams var en del af.

Sinn Fein betegnes som den politiske overbygning af den nu ophørte oprørsbevægelse.

Anholdelsen af Adams har været med til at skabe øget usikkerhed om den skrøbelige fredsproces mellem katolikker og protestanter i landet, og Sinn Fein har kaldt anholdelsen for en politisk manøvre.

Sinn Feins viceførsteminister, Martin McGuiness, var i weekenden på nippet til at sige, at partiet vil trække støtten til det nordirske politi. I stedet sagde han, at han ville se, om krisen omkring Adams kunne løses på en tilfredsstillende måde.

Hundredvis af demonstranter krævede lørdag den 65-årige politiker frigivet. Blandt de omkring 400 Sinn Fein-støtter, som var på gaden, var der en del ledende medlemmer af partiet.

Enken McConville blev foran flere af sine 10 børn truet med våben, bortført fra sin lejlighed i Belfast og skudt af IRA-medlemmer. De troede - fejlagtigt har det siden vist sig - at hun havde hjulpet britiske soldater.

I 1999 indrømmede IRA at stå bag drabet. Liget af den dræbte kvinde blev fundet nedgravet på en strand i 2003. Ingen er nogensinde blevet fundet skyldig i drabet.

Adams har hele vejen igennem erklæret sig uskyldig i sagen.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen