309 indbyggere arver 22 millioner kroner

En lille by i Skåne med blot 309 indbyggere arver 22 millioner kroner

Parret Mary-Anne Gyllenstierna og Bertil Weitz efterlader sig 22 millioner kroner til en lille svensk landsby. Foto: Gyllenstierna-weitz-stiftelsen
Parret Mary-Anne Gyllenstierna og Bertil Weitz efterlader sig 22 millioner kroner til en lille svensk landsby. Foto: Gyllenstierna-weitz-stiftelsen

Inden længe kan en lille svensk landsby blive forvandlet til en millionby.

Byen hedder Öved, som ligger nordøstlig fra Malmö, hvor der bor 309 personer. De kan nu kalde sig heldige borgere, fordi deres by har fået en arv på 22 millioner kroner.

- Det er næsten for godt til at være sandt, siger Helene Granqvist, formand for landsbyforeningen.

Pengene kommer fra den skuespillerinden Mary-Anne Gyllenstierna og hendes mand fabrikejeren Bertil Weiz, som begge er døde, skriver Sydsvenskan.

Parret, der boede i Stockholm og de seneste år i Helsingborg, fik aldrig børn, men i stedet fik byen Öved en særlig plads i deres hjerte.

Den afdøde Mary-Anne tilbragte ofte sommeren i familiens sommerhus, som netop lå i landsby-idyllen. Og det kommer nu Öved beboerne tilgode.

Ny fond skal styre penge
Pengene er investeret i værdipapirer, og arven skal nu administreres af en nydannet fond, forklarer formanden.

- Rigdommen er investeret i stabile svenske virksomheder, så om nogle år er vi oppe på en million om året til landsbyen, fortæller Sven Rosenkvist, formand for stiftelsen til Sydsvenskan.

Ifølge testamentet skal de studerende i byen komme i første række. Heraf skal der blandt andet gives bidrag til udlandsophold, kandidater mm.

- Uddannelse er stadig samfundets vigtigste grundlag, og det synes parret Gyllenstierna også, siger Sven Rosenkvist.

Andre projekter, som pengene skal gå til, er til 'de syge, handicappede og andre i nød' samt organisationer, der gør noget for disse grupper.

Sven Rosenkvist tror ikke, at det bliver noget problem at bruge pengene. Han er tværtimod overbevist om, at pengene kan være med til at dække et stort behov.

0 kommentarer
Vis kommentarer