Kosovo holder lynvalg i juni

Kosovos parlament er uenige om dannelsen af en hær. Det udløser nyvalg, siger premierministeren

Vælgerne i Kosovo skal i juni sammensætte et nyt parlament.

Det siger landets premierminister, Hashim Thaci.

Årsagen er ifølge regeringschefen, at parlamentet ikke kan enes om dannelsen af en hær i republikken, der blev udråbt i 2008 efter en lang kamp for løsrivelse fra Serbien.

- Vi vil begynde arbejdet med at opløse parlamentet onsdag, siger premierministeren efter et møde med de politiske ledere i forsamlingen.

Thaci tilføjer, at valget kan komme den 8. juni.

Premierminister Thaci har forsøgt at få gennemført en plan om etablering af en hær bestående af 5000 soldater.

I 1999 førte striden mellem separatister i Kosovo og serbiske styrker til, at Nato greb ind og bombede serbiske styrker.

Siden da har Nato påtaget sig ansvaret for sikkerheden i Kosovo.

I øjeblikket har Kosovo en sikkerhedsstyrke, der kaldes KPS, og som er oprettet med støtte fra Nato.

KPS har til opgave at hjælpe internt med borgerbeskyttelse og i katastrofesituationer.

Planen om at etablere en egentlig hærstyrke er ikke populær hos det serbiske mindretal, der frygter, at sådan en hær ikke vil være upartisk i Kosovo, hvor der fortsat er etniske spændinger.

100.000 af de 1,8 millioner indbyggere regnes for etniske serbere.

Parlamentet skulle mandag have drøftet etableringen af en hær, men det blev ikke til noget på grund af uenighed om serbiske krav om et garanteret antal parlamentarikere ved fremtidige valg.

Kosovos forfatning kræver, at der ved alle vigtige beslutninger, som beslutningen om en hær, skal være enighed blandt to tredjedele af parlamentarikerne og blandt to tredjedele af parlamentarikerne fra etniske minoriteter.

Der er 120 medlemmer af parlamentet. Thacis Kosovos Demokratiske Parti blev ved valget i 2010 det største parti, men det fik alligevel kun 33 mandater og må derfor alliere sig men en række mindre partier.

0 kommentarer
Vis kommentarer