Kongehuset i krig med værtshus og grillbar

Både større og mindre virksomheder har misbrugt kongehusets krone

Kongefamilien på Fredensborg Slot. (Foto: Anthon Unger)
Kongefamilien på Fredensborg Slot. (Foto: Anthon Unger)

En lang række mindre erhvervsdrivende har fået breve fra Rigsarkivet, der på vegne af kongehuset truer med politi og domstole, hvis de ikke straks piller en kongekrone af facaden eller ændrer logo og varer.

I alt har 54 virksomheder ifølge Rigsarkivet misbrugt kongehusets krone siden 2011, viser metroxpress’ aktindsigt. 49 har straks ændret kronen, fire er sendt til politiet, og en enkelt er endt i retten. Det skriver metroxpress.

- Den lukkede krone er kongehusets og statens kendetegn, og derfor må virksomheder, restauranter og andre ikke benytte den. Vi kan ikke have, at der pludselig er andre, der ser ud, som om de er stat eller kongehus, skriver Ronny Andersen, heraldisk konsulent hos Rigsarkivet.

Han fortæller, at man typisk går i dialog med virksomheder om, hvordan de kan ændre kronen til en lovlig åben kongekrone.

Blandt de virksomheder, der har haft problemer, er TV 2, der brugte en krone i programmet ‘Danish Dynamite’, bandet D.A.D. og bryggeriet Unibrew.

Langt de fleste, der bliver anklaget for misbrug af kronen, er dog mindre erhvervsdrivende som isboder, Hong Kong Grillen i Valby, en souvenirbutik, en webdesigner og en skønhedssalon.

Værtshuset Husar Pub havde en krone over døren i 42 år, før en kabinetssekretær klagede.

- Det specielle er, at der gik så længe, før kongehuset opdagede det, siger den nye ejer Johnny Hansen til metroxpress.

Rigsarkivets fremfærd er over stregen, mener Liberal Alliances Joachim B. Olsen:

- Man skal passe på med at gå i for små sko, og en krone er jo et ret universelt symbol, siger han.

Fra DF lyder, at kongehuset selv må sætte grænsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer