Vestas-topfolk har travlt med sideforretninger

Vestas jagter en række tidligere topfolk for at have haft private forreninger, mens de var ansat i virksomheden, men en række nuværende direktører kører også projekter på sidelinjen.

En række nuværende topfolk i Vestas har travlt med at passe private forretninger.
En række nuværende topfolk i Vestas har travlt med at passe private forretninger.

En række fremtrædende topfolk i vindmøllegiganten Vestas har samtidig med deres job i selskabet travlt med at passe deres private forretninger.

Vestas har ellers på det seneste anmeldt en række tidligere topfolk til politiet for netop at drive private forretninger på siden, men Ekstra Blade kan nu afsløre, at det langt fra kun er forhenværende Vestas-folk, der driver selskaber i privaten samtidig med, at de hæver deres løn i firmaet.

Flere af Vestas nuværende direktører har således gang i en række forskellige private firmaer, hvilket kan synes underligt, når nu selskabet har travlt med blandt andet at jagte tidligere finansdirektør Henrik Nørremark for at have lavet private forretninger i sin tid i Vestas.

Det gælder blandt andet nuværende medlem af direktionen og teknisk direktør Anders Vedel, der blandt andet ejer en række Vestas-møller, der står opstillet i nærheden af Ringkøbing.

Samtidig driver han også i privat regi et firma, der ifølge de officielle data fra Erhvervsstyrelsen beskæftiger sig med solenergi, hvilket må siges at være i direkte konkurrence med Vestas, der er en af verdens førende producenter af vindmøller.

Det nyeste af Vestas-direktørens firmaer, Sønder Bæk Vind I/S er stiftet så sent som i marts måned, altså under Vestas’ nuværende ledelse.

Også bestyrelsesmedlem i Vestas Knud Bjarne Hansen, der tidligere har været direktør i Vestas Towers og i dag har titlen af Senior Vice President i den jyske koncern driver i dag to selskaber, hvoraf det ene producerer elektricitet mens det andet distribuerer det. Dermed er også bestyrelsesmedlemmet ligesom direktør Anders Vedel involveret i forretninger, der lægger sig meget tæt op af, hvad Vestas arbejder med til daglig.

Også vicedirektør i Vestas Klaus Steen Mortensen driver i privat regi et investeringsselskab, der handler med værdipapirer.

Ekspert i Corporate Governance ved CBS Caspar Rose understreger, at der kan være problemer, når en direktør kaster sig ud i forretninger, der ligger i forlængelse af, hvad arbejdsgiveren også beskæftiger sig med.

- Det er en uskreven regel, at man altid skal varetage selskabets interesser. Men det kan meget nemt give anledning til uklarhed og problemer. Derfor er det vigtigt, at man får lavet faste aftaler, som bliver skrevet ned. Dermed vil der ikke være nogen tvivl, siger han.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har det gennem alle årene var fast rutine, at alle højt placerede ansatte skulle aflevere en fyldestgørende liste over alle deres private investeringer, som på nogen måde have berøring med Vestas enten i form af samhandel eller hvis projekterne var i konkurrence med Vestas.

- Vestas har et klart regelsæt for hvilke typer aktiviteter og transaktioner, medarbejdere kan involvere sig i sideløbende med ansættelsen, for at undgå interessekonflikter. De aktiviteter, som de nævnte medarbejdere er involveret i, er i fuld overensstemmelse med disse regler, skriver Peter Gisselmann Rasmussen fra Vestas’ kommunikationsafdeling til Ekstra Bladet.

0 kommentarer
Vis kommentarer