Her finder ID-tyven dit CPR-nummer

Omkring 70.000 danskere får hvert år misbrugt deres personlige oplysninger. En af årsagerne kan være, at danskerne ikke river personlige papirer over, inden det ender i skraldespanden

Hver 6. dansker smider personlige oplysninger ud med affaldet. Det kan medføre til identitetstyveri. (Foto: colourbox)
Hver 6. dansker smider personlige oplysninger ud med affaldet. Det kan medføre til identitetstyveri. (Foto: colourbox)

Forestil dig at gå ned ad en villavej, og ved hver 6. hustand kan du finde CPR-oplysninger i skraldespanden. Det er et skræmmende og overraskende højt tal, mener If Skadeforsikring.

- Ja, det overrasker mig, at det er så mange. Der er jo generel fokus på, at man skal være opmærksom på personlige oplysninger, så man ikke risikerer at få dem misbrugt, fortæller Birgitte Ringbæk, presseansvarlig for If Skadeforsikring.

En ny undersøgelse som YouGov har foretaget for If Skadeforsikring viser nemlig, at hver 6. dansker smider personlige papirer med CPR-nummer ud med affaldet.

Se også: Pas på dig selv: Hackere hugger din identitet

Sandsynligheden er størst hos de 18-24 årige, hvor næsten hver fjerde oplyser, at personlige papirer, som eksempelvis kontoudtog, lønsedler og årsopgørelser, ryger direkte ud med skraldet uden så meget som at blive revet over.

Det har Birgitte Ringbæk en mulig forklaring på.

Se også: Offer for identitetstyveri: 'Nyt cpr-nummer er lappeløsning'

- De unge færdes langt mere på nettet. De er så fokuseret på at være i den her digitale verden, så mange måske ikke tænker over, at fysiske papirer kan blive misbrugt, når de smider dem ud med affaldet.

70.000 danskere får misbrugt oplysninger
Ifølge hende, at det meget vigtigt at ødelægge fortrolige papirer eller klippe et gammelt sygesikring over, for ellers kan man risikere, at det ender i forkerte hænder.

- Vi kan se, at cirka 70.000 danskere bliver udsat for at få deres personlige oplysninger misbrugt om året, hvilket er et stort antal, mener Birgitte Ringbæk.

Identitetstyveri er så omfattende, at det reelt svarer til, at 1 ud af 100 danskere hvert år oplever at få overtaget sin identitet og i mange tilfælde efterfølgende må kæmpe med myndigheder, kreditorer og inkassofirmaer. Derfor er det vigtigt, at man selv er opmærksom på problemet.

- Det som er problemet med identitetstyveri er, at man ikke ved, hvornår man har fået stjålet sine oplysninger.

- Du kan risikere at få stjålet din pung i morgen, men så om ét år kan der være optaget et lån i dit navn eller købt møbler i Ilva, forklarer den presseansvarlige for If Skadeforsikring.

Ifølge Birgitte Ringbæk ved alle der har oplevet identitetstyveri, at det er voldsomt krænkende og tidskrævende at andre, så at sige, bryder ind i deres liv.

- Og selv hvis det lykkes dig at overbevise kreditorer og myndigheder om din uskyld, kan du reelt ikke vide om problemet vil fortsætte med nye rykkerskrivelser dagen efter. Det kræver et nyt CPR-nummer, og det har man hidtil ikke haft mulighed for.

Se også: Ofre for identitetstyveri kan nu få nyt cpr-nummer

0 kommentarer
Vis kommentarer