Børnehjemsdreng stævner staten efter vanrøgt

En tidligere anbragt på børnehjemmet Godhavn stævner staten efter at være blevet vanrøgtet som barn

Fysisk vold, seksuelt misbrug og verbale ydmygelser får en tidligere anbragt på børnehjemmet Godhavn i Tisvilde til at stævne staten.

Det drejer sig om Poul Erik Rasmussen, der var anbragt på Godhavn, hvor han selv blev vanrøgtet.

Det oplyser hans advokat, Bjørn Elmquist, på et pressemøde tirsdag.

Se også: Minister: Sag om Godhavnsdrenge gør stort indtryk

Gennem 10 år har en række nu voksne børnehjemsdrenge forgæves forsøgt at få en undskyldning fra den danske stat for de overgreb, som de blev udsat for i 1960'erne og 70'erne.

Poul Erik Rasmussen blev anbragt på børnehjemmet Godhavn i starten af 1960'erne, hvor han blev vanrøgtet. Han kræver nu en erstatning på 10.001 kroner.

Se også: Børnehjemsoffer: Undskyldning vil betyde alt

- Det er ikke så meget beløbet. Det er symbolsk. Men det er anerkendelsen, der vil give fred i sjælen. Også for de andre, der blev vanrøgtet, siger Elmquist.

- Staten skal anerkende, at der er sket en overtrædelse af artikel tre i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, der handler om tortur, tilføjer han.

Se også: Anbragte børn skal hjælpe socialministeren

Skiftende socialministre har afvist at give en undskyldning og har blandt andet begrundet det med, at det er svært at dømme fortidens gerninger på nutidens præmisser.

I stedet vælger en af 'Godhavnsdrengene' nu at lægge sag an mod staten. I andre lande - som Norge - har lignende sager ført til store erstatninger.

Se også: Staten svigtede børnehjemsbørn

I 2011 viste en undersøgelse fra Syddansk Universitet og Forsorgsmuseet i Svendborg, at en række børnehjem, herunder Godhavn, i årene fra 1945 til 1976 udsatte børnene og de unge for overgreb og omsorgssvigt.

Det fik daværende socialminister Karen Hækkerup (S) til at udtale, at oplysningerne om 'Godhavnsdrengene' gjorde et stærkt personligt indtryk, og at hun godt kunne forstå behovet for at stille nogen til regnskab.

Se også: Børnehjemsdrenge: Så sig dog undskyld!

Nuværende socialminister, Manu Sareen (R), har indtil videre afvist at kommentere sagen og henvist til, at han afventer stævningen.

0 kommentarer
Vis kommentarer