Snowden drømmer om at komme hjem til USA

Så mand dig op og kom hjem, lyder beskeden til Edward Snowden fra udenrigsminister John Kerry

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Den selvudråbte spion Edward Snowden indrømmer i et interview, at han ønsker at vende tilbage til sit hjemland, USA.

- Hvis jeg kunne rejse alle steder hen i verden, ville det sted være hjem, siger whistlebloweren Snowden til tv-kanalen NBC, omtrent et år efter at hans læk om USA's omfattende overvågning for første gang skabte forsidehistorier verden over.

- Fra begyndelsen sagde jeg, at jeg gør dette for at tjene mit land. Om amnesti eller overbærenhed er en mulighed, må offentligheden afgøre, forsætter han.

Snowden fortæller, at massivt misbrug af USA's forfatning tvang ham til at afsløre de efterretningshemmeligheder, der siden er gået verden rundt.

USA's regering anser til gengæld Snowden som en forræder, der har sat liv i fare ved at blotlægge detaljer om efterretningstjenesten NSA's overvågning.

- Egentlig afgjorde situationen, at det blev nødt til at blive fortalt til offentligheden. USA's forfatning er i den grad blevet misbrugt, lyder det fra 30-årige Snowden.

Snowden påstår over for NBC, at han ikke bare var en lavtrangeret medarbejder i CIA, men en toptrænet spion, der arbejdede under dække. Det afviser national sikkerhedsrådgiver Susan Rice dog:

- Edward Snowden var en kontraktarbejder, der arbejdede for NSA og andre enheder i efterretningsverdenen, siger hun til CNN og tilføjer, at han bør komme hjem og tage sin straf.

Snowden fik sidste år midlertidig asyl i Rusland, hvor han stadig befinder sig. Det var dog aldrig tanken, at han ville bosætte sig i Moskva.

- Jeg havde booket et fly til Cuba og derfra videre til Latinamerika, og jeg blev standset, fordi den amerikanske regering besluttede at ophæve mit pas og spærre mig inde i lufthavnen i Moskva.

- Så når folk spørger "hvorfor er du i Rusland", svarer jeg, "spørg udenrigsministeriet", siger han.

USA's udenrigsminister John Kerry siger dog, at døren til USA er åben. Snowden skal bare ikke regne med amnesti:

- Det er en mand, der har svigtet sit land. Han bør mande sig op og komme tilbage til USA. Faktum er, at han har skadet sit land i meget høj grad. Jeg finder det trist og skammeligt.

- Hvis Snowden ønsker at komme tilbage til USA i dag, så sætter vi ham på et fly i dag, siger John Kerry til NBC.

0 kommentarer
Vis kommentarer