Dømt til døden foran tusinder på stadion

Kina har dømt 55 personer skyldige i terrorisme for øjnene af 7000 mennesker på et stadion. Den groteske retssag kommer i kølvandet på flere blodige massakrer i landets Xinjiang-provins

De kinesiske myndigheder er ikke blege for at vise, hvad der sker med terrorister. (Foto: AP)
De kinesiske myndigheder er ikke blege for at vise, hvad der sker med terrorister. (Foto: AP)

Efter flere terrorangreb i den kinesiske Xinjiang-provins har de lokale myndigheder nu dømt 55 personer ansvarlige i en opsigtsvækkende lyn-retssag.

De dømte blev kendt skyldige i anklager om overlagt drab og planlægning samt udførelse af terrorisme på et stadion, hvor 7000 mennesker var samlet for at overvære begivenheden.

Magtdemonstrationen skal sende et signal til det muslimske mindretal i provinsen, som mistænkes for terrorhandlingerne, om at der vil blive slået hårdt ned på fremtidige angreb.

Se også: Over 600 dræbte i Xinjiang

- Vi har viljen, midlerne og evnerne til at tage en solid position, knytte en jernnæve og slå hårdt og hurtigt som torden for at overvinde fjendens arrogante skamløshed. Vi vil opnå den endelige sejr i denne krig mellem mennesker for at stoppe terrorisme og opretholde stabilitet, siger Li Minghui, Kommunistpartiets lokale næstformand, ifølge CNN.

Men Amnesty International er ikke begejstrede for de kinesiske magthaveres metoder.

- De ansvarlige for de nylige voldelige angreb har udvist en afstumpet ligegyldighed over for menneskeliv, og skal stilles til ansvar. Men hastige show-retssager giver ikke retfærdighed til ofrene. Lyndomme efter uretfærdige retssager vil kun skærpe konflikten, siger Amnestys Kina-ekspert William Nee til CNN.Fangerne blev transporteret ind på stadion i byen Yili i det nordlige Xinjiang som kvæg på lastbiler, og retssagen foregik for øjnene af 7000 tilskuere. (Foto: AP)
Fangerne blev transporteret ind på stadion i byen Yili i det nordlige Xinjiang som kvæg på lastbiler, og retssagen foregik for øjnene af 7000 tilskuere. (Foto: AP)


Han tilføjer, at de dømte sandsynligvis ikke har fået en retfærdig rettergang, og at der er fare for, at de er blevet tortureret.

Samtlige dømte tilhører Xinjiang-provinsens muslimske mindretal, Uighur-folket, som ifølge Amnesty International bliver groft diskrimineret både økonomisk og politisk af regeringen og den øvrige befolkning. Omkring 200 blev anholdt, da kinesisk politi lavede en række razziaer tidligere på måneden.

Tre af dem blev dømt til døden for et særligt kynisk angreb på en børnefamilie, hvor fire personer inklusive en treårig pige blev hakket ihjel med klinger og økser.

De øvrige har modtaget mildere domme for deres hævdede medvirken til de øvrige terrorangreb, som har rystet Xinjiang-provinsen i de seneste måneder.

Se også: Politiet åbner ild: Otte dræbt under angreb i kinesisk uro-region

Det omfatter et angreb i Beijing i oktober, hvor fem omkom og mindst 40 blev kvæstet, samt et særdeles blodigt angreb på en togstation i byen Kunming i marts, hvor terrorister med store knive slagtede løs på de rejsende og dræbte 29 og sårede 130.

Desuden blev en markedsplads i byen Urumqi angrebet tidligere i maj, og ved den lejlighed blev mindst 39 personer dræbt.

Adskillige formodede terrorister er allerede blevet dømt til døden og henrettet i de seneste måneder.

Se også: Bombeangreb rammer marked i kinesisk uro-regionSe også: Seks personer stukket ned på togstationSe også: Blodigt terrorangreb: 28 knivdræbt i KinaSe også: Tre dræbt og 79 såret af bombe i KinaSe også: 14 dræbt i det urohærgede Xinjiang i KinaSe også: Blodige optøjer: 16 mennesker dræbt i KinaSe også: Mindst 21 er dræbt i voldelige sammenstød i KinaSe også: Øksemænd til angreb i Kina: 12 dræbt

1 af 3 Fangerne blev transporteret ind på stadion som kvæg på lastbiler. (Foto: AP)
2 af 3 Tre blev dømt til døden for terrorisme. (Foto: AP)
3 af 3 De kinesiske myndigheder er ikke blege for at vise, hvad der sker med terrorister. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer