Utilfreds dansk soldat: Får halalkød i feltrationerne

Danske soldater er utilfredse med, at de udelukkende får udleveret feltrationer med halalkød

Emil tog et billede af den ration chili con carne, han fik udleveret i fredags. Han smed den ud og fik ikke varm mad den dag. (Privatfoto)
Emil tog et billede af den ration chili con carne, han fik udleveret i fredags. Han smed den ud og fik ikke varm mad den dag. (Privatfoto)

Har du også oplevet at være tvunget til at spise halalkød i militæret, så SMS/MMS 1224 (koster alm. takst) eller send mail til 1224@eb.dk

Mens Danish Crown lukker deres slagteri på Bornholm, raser soldater på solskinsøens kaserne over en helt anden kødsag. Nemlig at de er tvunget til at spise halalkød i deres feltrationer.

I 2011 var en lignende sag oppe at vende i medierne, hvor mange stillede spørgsmålstegn ved, at der ikke længere blev serveret svinekød og istedet kun halalkød i det danske militær.

Nu råber soldater igen op. Flere er stadig utilfredse med, at de skal spise halalslagtet kød, når de er på øvelser.

Emil Malling fra Almegaard Kaserne på Bornholm er en af dem.

- Jeg har hele mit liv holdt mig langt væk fra religion, men i fredags blev jeg stillet et ultimatum. Enten skulle jeg spise religiøst mad eller ingen mad få.

- Og det er det, jeg er sur over. At religion bliver proppet ind i mit liv, fortæller Emil Malling, der er overkonstabel i Opklaringsbataljonen.

Han pakkede sin feltration op fredag eftermiddag og opdagede, at der stod halal på den chili con carne, han havde fået udleveret. I protest smed han maden ud.

- Jeg har sikkert spist mange rationer halalkød - og for min skyld må folk gerne lave og spise halalslagtet kød, det skal bare ikke ind i mit liv.

- Jeg er træt af, at religion efterhånden er over alt, siger Emil Malling til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet...

Ikke politisk valg
Ekstra Bladet har talt med Forsvarets Materieltjeneste, der står for indkøb af alle feltrationer i det danske forsvar. Her understreger pressechef René Gyldensten, at der intet politisk er ved valget af feltrationer.

- Vi har købt feltrationer, hvor svin ikke indgår, men det er ikke et bevidst fravalg fra vores side. Vi har gået efter det, der var den største næringsværdi i til den bedste pris, siger han til Ekstra Bladet.

Han understreger, at det på ingen måder har noget at gøre med, at der er kommet flere muslimer i det danske forsvar.

For knap fire et halvt år siden sendte Forsvaret feltrationerne i udbud, og her vandt et britisk firma, der leverer til hele verden. De har valgt at tage nogle hensyn, som derfor også når Danmark.

- Vi køber jo ind for skatteborgernes penge, og derfor har vi taget størst hensyn til pris, kvalitet og næringsværdi i de feltrationer, vi har købt.

- Der har ikke været opstillet nogen krav, om at der ikke må være svin i feltrationerne i vores udbudsmateriale, siger han til Ekstra Bladet.

Måske nye tider
Ekstra Bladet erfarer, at flere af Emil Mallings soldaterkammerater også er utilfredse med at skulle spise halalkød, når de er på øvelser.

- Jeg elsker svinekød - især bacon, så det savner jeg da. Der er kun en lille smule pate med svin i, ellers har vi ikke fået svinekød i lang tid, fortæller Emil Malling.

Men måske er der håb forude.

I år skal Forsvaret have nye udbudsrunder på feltrationerne.

- Her er det da meget muligt, at der kan være svinekød i nogle af tilbuddene. Men vi vælger stadig først og fremmest efter kvalitet og pris.

- Men vi skal da selvfølgelig undersøge, om den nuværende leverandør har været tilfredsstillende, siger pressechef René Gyldensten.

Har du også oplevet problemstillinger omkring halalkød, så SMS/MMS 1224 (alm. takst) eller send mail til 1224@eb.dk