Topposter i fagforening går til højrekristne

Arbejdsmarkedsforsker: "Krifa forekommer mig lidt sektpræget"

(FOTO: SISSE DUPONT):
(FOTO: SISSE DUPONT):

'Hos os er alle velkomne,' lyder budskabet fra Danmarks fjerde største fagforening, Kristelig Fagbevægelse, der med 210.000 medlemmer rammer en bred gruppe af lønmodtagere.

Men de mange medlemmer får ikke noget at vide om, at det er svært at nå til tops i Krifa, hvis man er blot almindelig kristen.

Ledelsesposterne er langt hen af vejen reserveret til personer, der er såkaldt ’personligt bekendende kristen’ og er højre-kirkeligt aktive. Det fortæller en række både tidligere og nuværende ansatte i Krifa.

'Vil man til tops i Krifa, så er det en rigtig god ide at tage aktivt del i det højre-kirkelige arbejde og deltage i de daglige andagter i Krifa,' siger en kilde, som tidligere har arbejdet for Krifa på mellemlederniveau.

'Sektpræget'

En kortlægning af ledelsen i Krifa bekræfter dette. 9 ud af 11 i Krifas hovedbestyrelse og hovedparten af de ansatte direktører og andre topchefer er knyttet til Indre Mission, en frikirke eller til folkekirke-menigheder, der er i opposition til folkekirken.

'Krifa forekommer mig lidt sektpræget. Krifa er klart ledet af en bestemt, højre-kristen gruppering. Det er ikke ligefrem noget, man reklamerer med, tværtimod,' siger arbejdsmarkedsforsker, professor ved Københavns Universitet, Jørgen Steen Madsen.

Det er mere end seks år siden – i 2007 – at Krifa ændrede vedtægterne, så man formelt set ikke behøver at være ’personligt bekendende kristen’ for at være medlem af ledelsen. Også de tidligere formelle bånd til Indre Mission er kappede.

Læs også: Fagforeningsfolk i skjult krig mod homovielse

Det har været medvirkende til, at foreningen er lykkedes med at tiltrække mange nye medlemmer. Men reelt er det stadig sådan, at det er svært at komme til tops for en person, der ikke er højre-kirkelig.

'Alle på chef-niveau i Krifa tilhører det højre-kristne miljø i Danmark. Har Krifa brug for ekspertise på et højt specialiseret fagområde, kan det uformelle krav om højre-kirkelig baggrund til nød fraviges,' siger en anden kilde med en del år på bagen i Krifa.

Arbejdsmarkedsforsker Jørgen Steen Madsen sammenligner med den traditionelle fagbevægelse, hvor det tidligere var et uformelt krav, at man skulle være socialdemokrat for at få en toppost.

'Inden for de seneste ti år har man set flere og flere eksempler på, at fagforeningsledere netop ikke er socialdemokrater. Den tilsvarende udvikling ser man ikke hos de kristelige. Her er det stadigvæk den højre-kirkelige del af det kristne Danmark, der sidder tungt på magten,' siger professoren fra Københavns Universitet.

Koncernchef vild med vækkelseskirker

En Krifa-kilde beskriver, hvordan koncernchef Jesper Wengel er meget påvirket af amerikanske, evangeliske vækkelseskirker. Han elsker de store armbevægelser og kæmpekirkerne i USA, hvor menigheder på ti-tusindvis af mennesker lader sig begejstre og rive med.

'Når han forsøger at begejstre internt i Krifa, kopierer han helt tydeligt dét, han har lært at prædikanterne i USA. Så har du evangeliske kirke-erfaringer fra USA, så vil Wengel med garanti straks se muligheder i dig,' siger kilden, der har arbejdet flere år i Krifa på relativt højt niveau.

Konsekvensen er, at der ifølge kilderne er mange eksempler på, at det ikke altid er den bedst kvalificerede, der får et lederjob. Alene fordi vedkommende ikke havde den rigtige kirkelige baggrund.

Til skade for medlemmerne

'Det er til skade for medlemmerne, hvis ikke den bedst kvalificerede får jobbet. Det giver også en uheldig mangel på gennemsigtighed og grobund for kammerateri, som vi jo netop beskylder de røde forbund for at gøre alt for meget i', siger den samme kilde til Avisen.dk.

Professor Jørgen Steen Madsen ser en modsætning mellem Krifas rummelighed i medlemsrekrutteringen og så de værdier, som kendetegner organisationens ledelse.

'Det er tydeligt, at de højre-kirkelige grupperinger i Krifa er religiøst præget af et opgør med den klassiske, midtsøgende, grundtvigianske folkekirke, og det tror jeg næppe, det helt almindelige Krifa-medlem er bevidst om,' siger professor Jørgen Steen Madsen.

Krifas formand Søren Fibiger Olesen afviser at lade sig interviewe om emnet til Avisen.dk. Han har heller ikke besvaret skriftligt fremsendte spørgsmål.

Læs også: Talsmand: Intet krav om at være højre-kristen

Læs også: Krifa-folk laver bibeltime for børnehjemsbørn

Læs også: Syge overser brev og går glip af millioner

0 kommentarer
Vis kommentarer