Annonce:
Annonce:

Svejsere med nyt diplom kan smede guld

Efteruddannelsen falder. Men industriens mænd har brug for viden for at tjene penge

(Arkivfoto: Peter Hove Olesen)
(Arkivfoto: Peter Hove Olesen)
Annonce:
Følg Samfund

Læs også: Her tjener du mest uden uddannelse

Hvis arbejdsgiverne sendte smeden, industriteknikeren eller -svejseren på efteruddannelse, ville virksomhederne producere mere og dermed tjene flere penge.

Sådan svarer 62 procent af 969 adspurgte tillidsrepræsentanter på danske industrivirksomheder i en ny undersøgelse lavet af Dansk Metal.

Resultatet står i en skærende kontrast til udviklingen på de arbejdspladser, hvor blandt andet Dansk Metals knap 115.000 medlemmer går til stålet. Inden for industrien er efteruddannelsen nemlig styrtdykket.

- Det er et stort problem. Vi er på vej i den forkerte retning. De ansatte mangler de kompetencer, der skal til for at betjene maskinerne. Konsekvensen er kort sagt, at vi ikke får hevet produktivitets-gevinsterne i land, siger cheføkonom Allan Lyngsø Madsen, Dansk Metal.

Annonce:

Industrien falder alene
I 2012 var omfanget af industrirettede AMU-kurser faldet 40 procent i forhold til i år 2000.

Læs også: Minister til praktikløse: Auf Wiedersehen!

I andre brancher er brugen af efteruddannelse stort set den samme. Det er altså særligt industrien, der har et problem, påpeger Dansk Metal.

Og det kan undre, fordi de danske industriarbejdspladser i flere år har talt om et stigende behov for specialiseret arbejdskraft.

- Arbejdsgiverne skal erkende, at uddannelse er en investering. Det kan godt være, at det koster penge her og nu, men de penge kommer ind på den lange bane, siger Allan Lyngsø Madsen.

Det offentlige har også en vigtigt rolle i at sikre gode rammer for, at medarbejderne kan komme af sted på efteruddannelse, mener han.

Læs også: Svejsere med nyt diplom kan smede guld

I foråret 2014 skal der forhandles en ny overenskomst på industriens område. Efteruddannelse er en af de konkrete krav, som ligger på bordet.

Annonce:

Af samme grund afslår DI, der repræsenterer arbejdsgiverne i forhandlingerne, at kommentere kritikken fra Dansk Metal. Det oplyser DI's pressechef, Per Geckler Møller.

Professor Peter Birch Sørensen, der er formand for Produktivitetskommissionen, påpeger, at færre ansatte i industrien kan forklare en del af faldet i brugen af efteruddannelse.

- 40 procent lyder som et stort fald. Det er klart, at hvis det afspejler en større nedgang i efteruddannelsesaktiviteterne, end beskæftigelsen er faldet, så kan det give problemer, siger Peter Birch Sørensen.

Læs også: Se hvad din uddannelse er værd for samfundet

Og det gør det. Tal fra Danmarks Statistik viser at beskæftigelsen i industrien 'kun' er faldet med under omkring 28 procent fra 2000 til 2012.

Parate til at omstille sig
Peter Birch Sørensen glæder sig over, at der er en høj grad af vilje til at efteruddanne sig blandt de adspurgte tillidsrepræsentanter.

Annonce:

- Det afspejler en stor omstillingsparathed. Det er positivt. Der er ingen tvivl om, at videreuddannelse er en af måderne, hvormed vi kan hæve produktiviteten, siger Peter Birch Sørensen.

Produktivitetskommissionen har ikke analyseret efteruddannelses-området. Derfor ønsker Peter Birch Sørensen ikke at vurdere, om der investeres for lidt i efteruddannelse inden for industrien.

Læs også: Det dummeste jeg har gjort er min uddannelse

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ja, det leder til fascisme
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: