Stormen Allan gav bygge-boom

Stormen Allans hærgen i oktober har ført til fornyet optimisme i danske byggevirksomheder

I oktober forvoldte stormen, som siden blev kaldt Allan, materielle skader for milliarder af kroner, da den blæste over Danmark og blandt andet efterlod afrevne tage, skader efter væltede træer og nedfaldne brosten.

Men udsigten til oprydningsarbejdet efter Allans hærgen har også ført til fornyet optimisme i den danske byggebranche og har sendt branchens konjunkturindikator til det højeste niveau siden foråret 2008.

- Indikatoren har været negativ i seks år, men med dagens måling befinder bygge- og anlægsbranchen sig faktisk på sit højeste niveau i mere end fem år, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

Stormskaderne har været med til at sørge for, at branchens ordrebøger i gennemsnit har opgaver til de næste 4,4 måneder - mod 4,0 måneder ved seneste opgørelse.

Den sammensatte konjunkturindikator for bygge- og anlægsbranchen steg ifølge Danmarks Statistik markant til minus ni i december fra minus 14 i november.

Både branchens forventninger til beskæftigelse og ordrer er steget.

- Selvom det er på en trist baggrund, så er udbedringer af stormskaderne meget velkomne, fordi det sker på et tidspunkt af året, hvor der normalt er lavsæson.

- Det skaber øget aktivitet, og man kan undgå nogle af de fyringer, der ellers sker hen over vinteren, siger Bo Sandberg.

Han forventer, at stormen Bodil vil sætte sit præg på næste måneds statistiske strømpil for byggeriet i Danmark.

Bo Sandberg understreger dog, at byggeriets travlhed efter stormskaderne er engangseffekter, som ikke for alvor ændrer på, at byggebranchen har det svært, som økonomien ser ud i øjeblikket.

Deadline for undersøgelsen, som foretages blandt danske bygge- og anlægsvirksomheder, var den 6. december.

Decembers storm, Bodil, ramte Danmark den 5. december, og Bodils fulde effekt vil derfor først vise sig i næste måneds konjunkturindikator.

Ifølge Danmarks Statistik kom en del af besvarelserne dog efter deadline, og derfor kan Bodil allerede have påvirket virksomhedernes forventninger.

Stormen Allan ramte Danmark den 28. oktober sidste år og blev faktisk betegnet som en orkan af DMI.

Der blev blandt andet målt vindstød på 53,5 meter i sekundet. Det er tæt på 200 kilometer i timen og dermed den højeste hastighed, som DMI nogensinde har målt