Tusinder mindes Sharon ved Knesset

Israelske medier hylder Sharon, men nævnet også problematiske sider ved hans personlighed

(Foto:AP)
(Foto:AP)

Israelerne viser søndag Ariel Sharon den sidste ære, når de går forbi den afdøde tidligere leders båre uden for parlamentet Knesset, hvor tusindvis af mennesker har taget opstilling for at sige farvel til den kontroversielle statsmand, som ændrede Mellemøsten.

Sharon får mandag en statslig begravelse. Den vil finde sted mandag ved hans gård i det sydlige Israel.

Israels 11. premierminister, som de sidste otte år af sit liv lå i koma, døde lørdag, 85 år.

I de nationale medier blev Sharons minde hyldet, men sammen med lovprisningen af hans militære og politiske mod, var der også kritiske bemærkninger om, at hans sammensatte personlighed var arrogant og snørklet.

- Ariel Sharon og selve statens Israels liv var knyttet uløseligt sammen, hedder det i et mindeord fra den politiske kommentator Nahum Barnea i det populære dagblad Yediot Aharonot under titlen "Krigeren hviler nu."

- Han var alting, som den israelske stats fædre drømte om at se i deres sønners generation: en indfødt flot landmand, der dyrkede jorden og som var en soldat for livet, skriver han og tilføjer:

- Ingen leverede de nationale fædres vision med mere beslutsomhed, mere talent og mere snuhed end Sharon.

Forsidefotos af Sharon viste en kultiveret landmand stå med et lam i armene på sin fårefarm ved siden af fotos af den heroiske kriger i uniform med en bandage om sit hoved og fotos af den jakkeklædte statsmand fordybet i tanker.

- Gennem årene - navnligt efter Sabra og Shatila, var han ude på sidelinjerne i israelsk politik - overvundet og svigtet, skriver Shalom Yerushalmi i avisen Maariv.

- Men der var aldrig noget had i offentligheden mod ham. Der var en udbredt vilje til at tilgive ham. Sharons militære triumfer beskyttede ham politisk, pointerer han.

Mandag morgen klokken 10 vil der blive afholdt en mindesceremoni i parlamentet. Begravelsen begynder klokken 14.30 lokal tid - klokken 13.30 dansk tid.

Sharon vil blive lagt i jorden ved siden af sin kone Lily, der døde i 2000.