Søren Pind: Sæt huslejerne fri for nye lejemål

Huslejereguleringen bør liberaliseres, mener Søren Pind. Boligminister betegner forslaget som en "bombe".

Søren Pind vil have gang i de frie markedskræfter. (Foto: Cathrine Ertmann)
Søren Pind vil have gang i de frie markedskræfter. (Foto: Cathrine Ertmann)

Venstre-profilen Søren Pind mener, at man bør droppe huslejereguleringen og i stedet lade markedet tale, hvilket er stik imod partiets politik.

Ifølge Berlingske medfører reguleringen hvert år, at en lang række lejere får sat deres husleje ned med tusindvis af kroner hver måned.

- Hele huslejespørgsmålet er et udtryk for en dybt politisk regulering, som i meget høj grad stammer fra lovgivning fra omkring Anden Verdenskrig. Vi prøvede i Venstre at tage et opgør med det i 1998, det gik ikke så godt, og det har efterladt et dybt sår hos os, siger Søren Pind til avisen.

Alligevel mener han, at "man burde tage fat på at sælge nogle almene boliger," og liberalisere huslejelovgivningen.

Taler for sig selv
De frie huslejer skal dog først gælde ved genudlejning og altså ikke for allerede eksisterende lejeaftaler, forklarer Pind og understreger, at han udtaler sig på sine egne vegne og ikke partiets.

Det mener Venstres boligordfører også, at han bør gøre.

- Det må stå for Søren Pinds egen regning. Venstre går ikke ind for en liberalisering af lejeloven, sådan som han foreslår, men for en forenkling, siger boligordfører Louise Schack Elholm (V) til Berlingske.

En bombe
Boligminister Carsten Hansen (S) kalder det for "en bombe, som Søren Pind smider ind i hele boligmarkedet".

- Hvis det her forslag bliver realiseret af Venstre, vil det betyde, at hundredtusind lejligheder i København vil få fordoblet huslejen. Det vil sige, at lejen stiger i snit med over 20.000 kroner om året, siger boligminister Carsten Hansen (S) til Ritzau.

- Prøv at tænke på, hvad det vil betyde for en ekspedient i Netto, der tjener 220.000 om året.

Voldsomme konsekvenser
Men det er ikke kun København, der rammes, forklarer ministeren. Det vil få voldsomme konsekvenser for huslejeniveauet i de større byer.

- Det er en særskat Søren Pind vil straffe lejerne med, og det forværrer i virkeligheden situationen endnu mere, at det rammer de lejere, der har de laveste indkomster, mener boligministeren.