Hækkerup skal grilles i PET-sag

Justitsministeren skal forklare, hvorfor hun ikke vil underkaste PET’s rolle i sagen om Morten Bødskovs løgn til Folketingets en nærmere undersøgelse

Selv om Morten Bødskov(S) måtte gå af som justitsminister som følge af PET-sagen, så fortsætter den med at spøge for afløseren Karen Hækkerup.
Selv om Morten Bødskov(S) måtte gå af som justitsminister som følge af PET-sagen, så fortsætter den med at spøge for afløseren Karen Hækkerup.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) kommer nu til at forklare, hvorfor PET’s rolle i sagen om Morten Bødskovs løgn til Folketingets ikke skal undersøges nærmere.

6. februar skal hun efter opfordring fra Dansk Folkeparti stille til et samråd i retsudvalget, hvor en byge af spørgsmål om PET-sagen vil ramme hende.

Karen Hækkerup besluttede i sidste uge at fritage to topembedsfolk i Justitsministeriet for tjeneste, mens deres rolle undersøges i sagen om den løgn, som tidligere justitsminister Morten Bødskov stak til Folketingets Retsudvalg om, hvorfor et besøg på Christiania skulle aflyses i februar 2012.

PET-sag: Justitsministeriets top fritages for tjeneste

Justitsministeren har derimod ikke villet kigge nærmere på PET’s rolle. Det sker på trods af, at politiansatte i PET har fortalt, at efterretningstjenesten også skulle være indblandet i løgnen. Blandt andet skulle den afgåede PET-chef, Jakob Scharf, have fået ansatte i Justitsministeriet til at arrangere et orienteringsmøde, som Morten Bødskov senere brugte som undskyldning for at aflyse det planlagte besøg på Christiania.

PET-sagen: Sådan er hovederne rullet

- Det er jo meget alvorligt, hvis en PET-chef på den måde har kunnet bruge Justitsministeriet til at forhindre politikere i at gøre deres arbejde. Derfor må vi både have embedsmændenes og PET’s rolle belyst, hvis hele sandheden skal frem, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

Dansk Folkeparti vil også have en forklaring fra Hækkerup på, hvad de to embedsmænd fra Justitsministeriet skal forhøres om.

Som Ekstra Bladet tidligere har skrevet, er der tunge indikationer på, at de to embedsfolk, departementschef Anne Kristine Axelsson og afdelingschef Jens-Christian Bülow, har spillet en væsentlig rolle i PET-sagen.

Bødskovs højre hånd også sendt hjem

Ud over orienteringsmødet, som Scharf fik ansatte i ministeriet til at arrangere, er det blandt andet kommet frem, at en ansat i Justitsministeriet tog kontakt til politidirektøren i København for at kunne bruge ham som dække for en aflysning.

- Men vi ved ikke, om det er de ting, Kammeradvokaten har spurgt til, og som nu har ført til, at de to embedsfolk skal undersøges nærmere, eller om den nye undersøgelse af dem vil belyse det. Det er ikke holdbart, siger Peter Skaarup.

Dansk Folkeparti vil også have ministeren til at redegøre for, hvordan hun fremadrettet vil sikre, at ministeriets embedsmænd ikke medvirker til afgivelse af urigtige oplysninger.