Helt til grin: 321 ledige i akutjob

Der skulle være skabt over 12.000 job til langtidsledige. Akutjob-ordningen blev mildt sagt en fiasko

Akutjob er aldrig blevet en succes, erkender Bjarne Corydon i skriftligt svar. (Foto: Jens Dresling)
Akutjob er aldrig blevet en succes, erkender Bjarne Corydon i skriftligt svar. (Foto: Jens Dresling)

Regeringens akutjob - i det som Ekstra Bladet flere gange har omtalt som 'kaput-pakken' - skulle egentlig skaffe job til de langtidsledige, der mistede dagpengene med dagpengereformen.

Men den fikse idé fra Bjarne Corydon (S) og co. er tæt på virkningsløs, viser en undersøgelse foretaget af Politiken Research.

I en aftale med KL, Danske Regioner og Dansk Arbejdsgiverforening lovede regeringen at skaffe mindst 12.500 akutjob, 'målrettet' til de tusinder af langstidsledige, som risikerede at falde ud af dagpengesystemet. Som belønning for at ansætte en udfaldstruet blev der lovet kontante præmier til arbejdsgiverne - 12.500 kroner for et halvt års ansættelse, og det dobbelte, hvis akutjobbet varer mindst et år.

Politikens rundspørge til arbejdsløshedskasserne, som administrerer ordningen, viser, at der ved årsskiftet var udbetalt præmier for 321 akutjob.

- Det er jo forsvindende få, både i forhold til de lovede 12.500 akutjob, og i forhold til de 34.000 ledige, som mistede dagpengene i 2013, siger Morten Kaspersen, formand for A-kassernes Samvirke og forretningsfører for 3F's a-kasse, til Politiken onsdag.

Ordningen løber til udgangen af juni i år, og derfor kan tallet blive højere. Der kan også være udfaldstruede, som er ansat i akutjob hos en arbejdsgiver, som ikke har søgt om en præmie for det.

Men der er langt op til de 12.500 job, man talte om. Tanken om, at man kunne skabe så mange job til udfaldstruede, var fra starten urealistisk, siger Flemming Larsen, professor ved Center for Arbejdsmarkedsstudier ved Aalborg Universitet, til Politiken.

Aftalen om akutjob blev indgået i oktober 2012. Da stod det klart, at dagpengestramningerne fra 1. januar 2013 ville betyde, at langt flere mistede dagpengene, end regeringen havde regnet med blot få måneder forinden. Akutjob ville løse problemet, lovede finansminister Bjarne Corydon (S), da han præsenterede aftalen.

I dag vil Bjarne Corydon ikke svare på spørgsmål om, hvordan løfterne fra 2012 passer med de nye tal, skriver Politiken. Han henviser til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Hun ønsker heller ikke at svare på spørgsmål fra Politiken, men erkender i en skriftlig kommentar, at 'ordningen kunne tydeligvis ikke stå alene' og blev derfor suppleret med andre initiativer, som skulle hjælpe de udfaldstruede.

0 kommentarer
Vis kommentarer