Ukraines opposition: Stor chance for at stoppe blodbadet

Fire timer langt møde mellem præsidenten og oppositionen har tilsyneladende været positivt, lyder meldingen

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, mødtes torsdag med oppositionen i et forsøg på at få sat en stopper for den seneste tids uroligheder, der har forvandlet dele af hovedstaden Kijev til en krigszone.

Præsidenten talte i fire timer med oppositionslederne Vitalij Klitsjko, Arsenij Jatsenjuk og Oleh Tjahniboh. Jatsenjuk siger efter mødet, at der kan være en løsning på vej.

- Vores opgave var at standse blodsudgydelserne. Chancen for det er meget stor, lyder det fra Jatsenjuk, som også mødtes med præsidenten onsdag.

I flere dage har politi og oppositionsaktivister stødt sammen i Kijevs gader. Bildæk brænder i gaderne, og det har sendt en sky af tyk, sort røg gennem hovedstaden.

Uroen brød for alvor ud, da regeringen forleden vedtog en ny lov, der gør det nærmest umuligt at afvikle demonstrationer. Fem personer har angiveligt mistet livet, og flere end 300 er såret i de seneste dages sammenstød.

De voldsomme uroligheder og den kontroversielle lov har fået omverdenen til at reagere.

Både USA's vicepræsident, Joe Biden, den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, opfordrer Ukraines regering til at finde en fredelig løsning i en fart. Mere vold kan få konsekvenser, siger Joe Biden.

EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, rejser til det østeuropæiske land i næste uge for at mødes med præsident Janukovitj og oppositionslederne.

Den dødbringende vold skræmmer selv ukrainerne, som aldrig før har været vidner til noget lignende.

Oppositionen har holdt store demonstrationer, efter at regeringen sidste år afviste at underskrive en associerings- og handelsaftale med EU, hvorefter Ukraine indgik omfattende aftaler med Rusland.