Salg af giftige nikotinvæske skal stoppes

Myndighederne vil sætte en stopper for salg af ulovlige giftige nikotinvæsker til e-cigaretter

Sundhedsstyrelsen har meldt 25 forhandlere af de ulovlige nikotinvæsker til e-cigaretter til politiet, skriver Politiken lørdag.

Forhandlerne kan se frem til at få beslaglagt deres varelager og at få høje bøder for at forhandle de giftige væsker.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der i internationale undersøgelser fundet både elementer af kølervæske og kræftfremkaldende stoffer i nogle af beholderne og samtidig farligt høje doser af nikotin.

- Beholderne indeholder i nogle tilfælde så store mængder nikotin, at både børn og voksne er i risiko for at få en alvorlig forgiftning og i værste fald dø, siger chefkonsulent Jørgen Falk fra Sundhedsstyrelsen til Politiken.

Der findes et utal af mærker på et helt ureguleret marked, og ingen ved, præcis hvad der er i væskerne. Men styrelsen har foreløbig fået 96 indberetninger om forhandlere af nikotinholdige e-væsker.

- De ulovlige produkter er allerede meget udbredte, og det er vigtigt for os, at salget ikke får lov til at vokse yderligere, siger Sameer Kohli, juridisk konsulent i Sundhedsstyrelsen, til Politiken.

En ny undersøgelse udført af TNS Gallup for Sundhedsstyrelsen og en række organisationer i december sidste år anslår, at 200.000 danskere ryger e-cigaretter, og det har for første gang i flere år fået det samlede antal rygere til at stige lidt, skriver Politiken.

Produkter, der indeholder nikotin, betragtes som lægemidler og skal derfor godkendes af Sundhedsstyrelsen og sælges efter reglerne i medicinallovgningen. Det sker ikke i dag. Myndighederne skønner, at der er cirka 200 forhandlere i Danmark uden de fornødne godkendelser.

0 kommentarer
Vis kommentarer