T. Hansens ret til at sælge fyrværkeri på spil

Retten i Odense tager fat på straffesag om ompakning af fyrværkeri i 2011. Anklager vil have direktør fængslet

Fyrværkeri er smukt. Men kan også være farligt, hvis kvaliteten ikke er i orden. (Polfoto)
Fyrværkeri er smukt. Men kan også være farligt, hvis kvaliteten ikke er i orden. (Polfoto)

Det kan komme til at koste den landsdækkende butikskæde T. Hansen retten til at handle med fyrværkeri, hvis det lykkes anklagemyndigheden at få virksomheden dømt i en sag om ompakning af fyrværkeribatterier.

I straffesagen, der indledes tirsdag i Retten i Odense, kræver anklagemyndigheden T. Hansens fyrværkeri-datterselskab, LCH Fireworks A/S, idømt en bøde og frakendt retten til at handle med fyrværkeri.

Samtidig kræver anklageren fængselsstraf til T. Hansen-direktøren, Bent Hansen, der desuden, hvis det står til anklageren, skal miste retten til at være direktør eller medlem af bestyrelsen i et selskab, der handler med fyrværkeri.

Specialanklager Klaus Holten Kristensen, Fyns Politi, mener, at betingelserne for at frakende T. Hansen retten til at handle med fyrværkeri er opfyldt.

Bent Jensen og virksomheden er tiltalt for at have bedt en producent i Kina om at ompakke op mod 14.000 fyrværkeribatterier i sommeren 2011.

Ifølge anklageskriftet bad virksomheden i en e-mailkorrespondance om, at batterier med navnet "Kansas City" blev ompakket, så de kom til at hedde "Flames of Passion", og de fik sammen med det nye navn og også nyt sikkerhedsnummer.

Under det nye navn blev de i fyrværkerisæsonen det år markedsført i T. Hansens 76 butikker, indtil Sikkerhedsstyrelsen den 16. december 2011 standsede salget med et strakspåbud.

Virksomheden og direktøren er tiltalt for at fortsætte handlen, selv om styrelsen allerede den 22. november havde udstedt påbud om at standse salget og kalde batterierne tilbage.

- Der er langt hen ad vejen ikke uenighed om det faktiske i sagen. Og når man har foretaget ompakning - og det er ubestridt - i strid med dansk myndigheds afgørelse, så er det en alvorlig sag, siger Klaus Holten Kristensen.

Foruden overtrædelse af fyrværkerilovgivningen vil anklagemyndigheden også forsøge at få direktøren dømt efter den sjældent brugte paragraf 176 i straffeloven, der handler om fusk med mærkning af varer, og som kan give fængselsstraf.

Bent Hansen nægter sig imidlertid skyldig. Han har udtalt, at han venter, at hverken virksomheden eller han selv ender med at blive dømt.

Retten har sat tre dage af til sagen, som bliver en strid om, hvorvidt der var grundlag for Sikkerhedsstyrelsens påbud til virksomheden, og hvorvidt den ompakning, der har fundet sted, er omfattet af straffelovens paragraf 176 eller ej.

Der falder dom i sagen senest den 4. februar.