Dong får 54 millioner kroner

Den statslige energikoncern Dong får 54 millioner kroner i støtte fra britisk fond til udvikling af nyt fundament til havvindmøller

(Foto: Linda Johansen)
(Foto: Linda Johansen)

Den statslige energikoncern Dong får 54 millioner kroner i støtte ved at gå i samarbejde med den britiske fond Carbon Trust til at udvikle og teste et nyt fundament, der kaldes Suction Bucket Jacket, til havvindmøller.

Det oplyser Dong Energy i en pressemeddelelse.

Dongs mål er at reducere prisen på energi fra møller på havet med 40 procent for projekter, som der træffes beslutning om i 2020.

Teknologisk innovation på centrale områder som eksempelvis fundamenter er en afgørende forudsætning for at nå dette mål, lyder det.

- Samarbejdet gør det muligt at udforske og levere større projekter og nye løsninger på kortere tid.

- Suction Bucket Jacket-demonstrationsprojektet er et godt eksempel på fokuseret industrisamarbejde, og uden støtten fra Carbon Trust ville dette ikke være muligt, siger Tove Feld, der er underdirektør i Dong Energy.

Hvis demonstrationen af det nye fundament er en succes, kan konceptet potentielt implementeres på fremtidige kommercielle projekter fra 2017.

Direktør i Carbon Trust, Tom Delay, siger i pressemeddelelsen, at udfordringen er at reducere prisen på el fra havvindmøller.

- Den største udfordring, industrien står over for i de næste par år, er at reducere prisen på offshore vind hurtigt.

- Eftersom vi har konstateret, at billigere fundamenter giver en væsentlig omkostningsreduktion, er vi glade over at samarbejde med Dong Energy om at fremme dette spændende design og dele konceptet med andre aktører i industrien, siger han.

Teknisk set kombinerer Suction Bucket Jacket teknologien bag et stålrørsfundament, bestående af svejsede stålkonstruktioner, med sugebøtter til fast forankring af fundamentet i havbunden.

Sugebøtten er et velkendt koncept inden for olie- og gasindustrien, hvor det har været anvendt i mere end 30 år på olieplatforme i Nordsøen.

0 kommentarer
Vis kommentarer