Fogh bekymret over løsladelse af fanger i Afghanistan

Natos chef er betænkelig ved, om afghanske fanger beskyldt for at dræbe soldater løslades af politiske grunde

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, retter mandag en voldsom kritik af Afghanistans plan om at løslade en stor gruppe fanger, der mistænkes for at have dræbt medlemmer af den internationale Isaf-styrke.

- Jeg kender ikke noget til begrundelsen for, at fangerne er blevet eller er ved at blive løsladt. Men vi forventer, at Afghanistan lever op til sine internationale forpligtelser, herunder respekten for retsstatens principper.

- Disse fanger er beskyldt for at have ansvar for drab på amerikanske og allierede soldater (...), så det er klart bekymrende, hvis de bliver sat fri alene af politiske grunde i stedet for at blive stillet for retten, siger Fogh på et pressemøde i Bruxelles.

Nato-chefens udtalelser kommer efter kraftig amerikansk kritik af den afghanske regerings melding tidligere på måneden om, at den grundet manglende beviser vil løslade 72 fanger i det tidligere amerikansk-drevne Bagram-fængsel.

Anders Fogh Rasmussen sender samtidig en ny, skarp appel til den afghanske præsident om snarest at skrive under på en bilateral sikkerhedsaftale med USA.

Fogh gør det klart, at fremtiden for hele den Nato-ledede styrke, der efter planen skal tage over efter kampmissionen Isaf ved årsskiftet, er i fare. Og at Afghanistan i så fald også må forvente også at miste økonomisk støtte fra udlandet.

- Jeg ved ikke, hvordan afghanerne har tænkt sig at betale deres soldater og politibetjente, hvis ikke de får hjælp fra det internationale samfund.

- Vi er af planlægningshensyn nødt til snart at vide, om vi er inviteret eller ej. Hvis ikke, og hvis ikke vi har de juridiske rammer på plads, så kan vi ikke blive i Afghanistan efter 2014. Og det tager tid at lukke vores baser i Afghanistan, siger Nato-generalsekretæren.

Fogh vil ikke sætte en tidsfrist for, hvornår aftalen senest skal være på plads. Men han siger, at de 28 Nato-landes forsvarsministre skal træffe "nogle svære beslutninger", når de holder møde i Bruxelles i slutningen af februar.