Udsigten til at få den enorme amerikanske investeringsbank Goldman Sachs som ejer af Dong har givet bange anelser hos en lang række politikere og eksperter.
Og frygten kan meget vel være velbegrundet.
Ekstra Bladet kan således i dag afsløre, at netop Goldman Sachs spiller en nøglerolle i et omfattende opgør, som Skat for få år siden lancerede mod en lang række kapitalfonde, som de mener, snyder den danske statskasse for milliarder takket være et spindelvæv af suspekte selskaber i skattely.
Skat har i alt omkring 20 sager kørende mod primært kapitalfonde for at have unddraget Skat for op i mod 15 mia. kr. Alene Goldman Sachs bliver af Skat beskyldt for at have snydt statskassen for 1,7 mia. kr.
Skat endte med at tabe sagen mod Goldman Sachs, men den konstruktion Goldmans Sachs har tænkt sig at bruge i forbindelse med deres køb af 19 procent af statsejede Dong er, ifølge skatteekspert Chresten Amby, identisk med den måde en række kapitalfonde har brugt for gennem årevis at malke milliarder ud af telegiganten TDC. Goldman Sachs vil nemlig købe Dong-aktierne via et snedigt spind af selskaber i eksotiske skattely i blandt andet Luxembourg, Delaware og på Cayman Islands.
Bliv klogere på tre minutter: Statens salg af Dong- Metoden er stort set den samme som den, ejerne af TDC anvender. Den er lavet efter samme princip, måske endda endnu mere sofistikeret. Men det overordnede formål er at minimere skattebetalingerne, siger Chresten Amby.
Modellen fra netop TDC har tidligere fået hårde ord med på vejen fra skatteminister Holger K. Nielsen (SF), der har betegnet metoden i TDC som skattesnyd.
- Vi har brug for internationalt samarbejde for at komme skattesnyd til livs. Jeg tror, at mange danskere bliver forarget over, at de selv skal betale høj indkomstskat, og så kan store kapitalfonde bruge forskellige juridiske konstruktioner og så føre penge ud af landet, tordnede Holger K. Nielsen dengang.
Alligevel står han selv og den øvrige regering altså nu bag salget af 19 procent af Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, der ud over at købe 19 procent af Dong til en pris, flere eksperter har betegnet som alt for lav, får en lang række opsigtsvækkende rettigheder, herunder at det kan aflevere Dong-aktierne tilbage, hvis købet ikke bliver en lige så lukrativ forretning, som banken håber på.
Læs mere i fredagens udgave af Ekstra Bladet:
* Skatteminister tordnede mod kapitalfonde
* Rød tænketank angriber regeringen
* Kø ved håndvasken