USA ramt af ny snestorm - flere tusinde uden strøm

New York og andre dele af USA's østkyst igen ramt af massiv snestorm. Og så er det slet ikke ovre endnu...

Svært at få en plads på bænken i Central Park. Her måler Ekstra Bladets udsendte knap 11 inches sne - svarende til næsten 30 cm. sne. (Foto: Thea Pedersen)
Svært at få en plads på bænken i Central Park. Her måler Ekstra Bladets udsendte knap 11 inches sne - svarende til næsten 30 cm. sne. (Foto: Thea Pedersen)

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Amerikanere - og især dem på USA's østkyst vågnede endnu engang op til massive snemængder. Natten igennem havde vinteren igen væltet sit hvide puds udover særligt østkysten - fra Texas i syd til New York og Washington længere nordpå.

Og trods vinteren allerede har været både hård og lang og særpræget med sine massive snestorme over hele landet, synes det ikke at stoppe vejrguderne.

Op mod 40 cm. sne var blevet forudset - og blev realiteten flere steder - og endnu engang blev der torsdagen igennem aflyst ca. 4.500 flyafgange i flere lufthavne, folks tage er kolapset under de tunge snemasser, og op mod 500.000 mennesker menes uden strøm på grund af is og sne på elledningerne. I alt menes op til 17 personer døde som følge af den nye snestorm. Senest en gravid kvinde i Brooklyn, New York, der blev dræbt af en mindre sneplov.

Alarmberedskab - igen igen
Heller ikke New York gik ram forbi. Byen der for bare en måned siden også blev ramt af massiv sne og kulde, der satte adskillige rekorder. Siden natten til torsdag og helt frem til fredag morgen (kl. 12 dansk tid fredag) opretholdes byen i fortsat snealarmberedskab.

Siden midnat har 475 saltspredere og 1900 sneplove været på konstant arbejde, 1000 medarbejdere er indkaldt for at holde Subway-ruterne fri af sne og is, ekstra mandskab er kaldt ind i lufthavnene i New York-området og skraldemængderne på gader og stræder hober sig op, fordi skraldebilerne ikke kan nå frem under de voldsomme forhold.

- Jeg er godt nok ved at være træt af det. Jeg har ikke lavet andet end at skovle sne siden december. Hvert 20. år har vi sådan en slem vinter. Jeg har også måtte have nogle mænd til at fjerne sneen fra mit tag, fortæller 79-årige Mimi fra Conneticut, da Ekstra Bladet møder hende på gaden på Manhattan.

'Man må bare acceptere det'
Men trods den tunge vinter, besværlige transportmuligheder og kuldegrader tager New York'erne det umiddelbart med oprejst pande. Flere tog ligefrem den nye bølge af sne med et skuldertræk.

- Det er bare typisk vinter, men dog med langt mere sne i år end tidligere. Men vænner sig ikke rigtig til det, men man lærer bare at acceptere det, lød det fra 35-årige Hurley fra Queens, der var i gang med at skovle mængder af sne til siden foran sin arbejdsplads på 59. gade.

Torsdagens snefald, der forventes at blive fulgt op allerede natten til fredag, af endnu et igen lørdag og en tredje omgang igen tirsdag, var i morgentimerne så intenst, at der faldt op til over 10 cm. sne i timen.

Ved et besøg i den noget mennesketomme Central Park kunne Ekstra Bladets udsendte måle helt op til små 30 cm. sne visse uberørte steder.

Posten skal jo frem...
Den tætte sne blev dog senere afløst af regn, og byen kæmper derfor med store vandmængder på gader og stræder, som besværliggør transporten for især de lette trafikanter. Mange steder forsøgte flere derfor at skovle vandmasser og ikke snemasserne væk fra fodovergangene.

Samtidig lod flere modige cykelbude, der jo skulle frem med dagens frokoster, leverancer og lign, sig da heller ikke kue af snestormen.

- Det er da ingenting. Så skulle du se dem, der arbejder i Alaska eller i Atlanta, lød det optimistisk fra en af byens kvindelige indpakkede postbude, der stred sig ned af Lexington Avenue med sin postvogn.

Det gamle ordsprog om, at der ikke findes dårligt vejr men kun dårlig påklædning syntes også at gælde for selv byens firbenede beboere. Som eksempelvis hunden Bubbles, der torsdag formiddag havde iført sig små røde snesko, for at undgå alt for våde poter under promenaden gennem Central Park.

1 af 8 Hunden Bubbles - iført fine røde snesko - under sin promenade gennem Central Park. (Foto: Thea Pedersen)
2 af 8 Adskillige nåede at få våde fødder i de smeltede ismasser. (Foto: Thea Pedersen)
3 af 8 Det er vandmasser som disse ved samtlige gadekryds, som New York'erne prøver at undgå. De er ikke kun dybe men også iskolde. (Foto: Thea Pedersen)
4 af 8 Vejret gør ikke forholdene lettere for cyklisterne i byen. (Foto: Thea Pedersen)
5 af 8 35-årige Hurley har lært at acceptere vinteren i New York. Torsdag endnu engang i færd med at skovle pladsen fri for sne foran sin arbejdsplads. (Foto: Thea Pedersen)
6 af 8 Mimi fra Conneticut synes har skovlet sne lige siden december og er godt træt af den lange vinter. (Foto: Thea Pedersen)
7 af 8 Et af byens mange snerydningshold, der hver gang sørger for at gående kan passerer fortovet uden alt for våde sko. (Foto: Thea Pedersen)
8 af 8 Svært at få en plads på bænken i Central Park. Her måler Ekstra Bladets udsendte knap 11 inches sne - svarende til næsten 30 cm. sne. (Foto: Thea Pedersen)
0 kommentarer
Vis kommentarer