Færre får førtidspension

Antallet af mennesker, der i 2013 fik tilkendt førtidspension, faldt med 7.179 personer

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) lancerede med bred opbakning fra Folketinget en reform af førtidspensions-systemet i sommeren 2012, som allerede har resulteret i et fald på 28 procent i antallet af personer på den passiviserende ydelse. (Foto: Linda Johansen).
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) lancerede med bred opbakning fra Folketinget en reform af førtidspensions-systemet i sommeren 2012, som allerede har resulteret i et fald på 28 procent i antallet af personer på den passiviserende ydelse. (Foto: Linda Johansen).

Det skal være slut med at parkere unge, friske og arbejdsduelige mennesker på en passiviserende førtidspension. De skal i stedet i såkaldte ressourceforløb.

Sådan lød budskabet i sommeren 2012, da beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) lancerede en i folketinget bredt funderet aftale om at reformere førtidspensionssystemet.

Se også: Desperate danskere jagter pension i 11. time

Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering sætter nu en tyk streg under, at Mette Frederiksens plan bare halvandet år senere allerede er godt i gang med at blive til virkelighed. Tallene viser bl.a., at der i 2013 blev påbegyndt 18.560 førtidspensionsforløb. Det svarer til et fald på 28 procent i forhold til 2012 - eller 7.179 færre.

Ifølge Socialrådgiverforeningen opvejes faldet af førtidspensionister dog ikke af en tilsvarende stigning i antallet af personer, der er i ressourceforløb eller fleksjob.

Dybt problematisk
- Vi ved reélt ikke, hvor de her folk, som tidligere ville have fået tilkendt førtidspension, er endt henne. En stor del af dem er formentlig stadig på kontanthjælp, og det er jo dybt problematisk, når det slet ikke var hensigten med reformen, siger Majbrit Berlau, formand for Socialrådgiverforeningen, til bladet Kommunen.

Se også: Kun halvdelen af danskere over 14 år arbejder

Enhedslisten var ikke en del af det folketingsflertal, der stod bag reformen i 2012, og partiets socialordfører, Finn Sørensen, er ikke uventet bekymret over udviklingen:

- Det ser ud til, at et stort antal mennesker i stedet for at have fået førtidspension og et rimeligt indtægtsgrundlag nu er blevet parkeret på kontanthjælp, ligesom en del af dem jo er under 30 år og derfor rammes ekstra hårdt af kontanthjælpsreformen, siger Finn Sørensen.

Se også: Aarhus førtidspensionerer flest

Trods gabet i statistikkerne er formanden for arbejdsmarkedsudvalget hos Kommunernes Landsforening, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), ikke så bekymret for tallene:

- Jeg ser tallene som et udtryk for, at kommunerne simpelthen går grundigere til værks, når de vurderer arbejdsevnen hos den enkelte borger. Har man arbejdsevne, har man også både ret og pligt til at bruge den, siger Jacob Bundsgaard.

0 kommentarer
Vis kommentarer