Ukraine på randen til ny æra

Den ukrainske præsident opholder sig et ukendt sted. Oppositionsikonet Julia Timosjenko er fri

Julia Timosjenko hyldede lørdag "de faldne helte" i en tale på Uafhængighedspladsen i Ukraines hovedstad, Kijev. Samtidig opfordrede hun sine landsmænd til at kæmpe videre for deres fælles fremtid. (Foto: AP)
Julia Timosjenko hyldede lørdag "de faldne helte" i en tale på Uafhængighedspladsen i Ukraines hovedstad, Kijev. Samtidig opfordrede hun sine landsmænd til at kæmpe videre for deres fælles fremtid. (Foto: AP)

Ukraine bevægede sig søndag mod en ny æra, efter en dramatisk udvikling, hvor parlamentet ved en afstemning har afskediget præsidenten og banet vej for et snarligt valg samtidig med, at oppositionsikonet Julia Timosjenko er blevet løsladt fra fængslet.

Det er uklart, hvor den afsatte præsident Viktor Janukovitj opholder sig, efter at myndighederne har sagt, at de forhindrede ham i at flygte fra landet. Det formodes, at han er taget til den overvejende prorussiske østlige del af Ukraine, hvor der stadig er frygt for uroligheder og sammenstød.

Men i det centrale Kijev er alting ved at blive normaliseret for de demonstranter, der gennem mange uger har demonstreret og aktioneret mod Janukovitj på Uafhængighedspladsen.

Ved et G20 møde i Sydney for verdens største økonomier tilbød USA og Den Internationale Valutafond, IMF, at støtte ukrainernes genopbygning af landet efter tre måneder med protester, som eskalerede voldsomt op til weekenden. Op mod 100 mennesker blev dræbt under sammenstød mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker.

En ny midlertidig regering vil måske blive indsat allerede søndag, efter at det er kommet til en helt ny situation.

Julia Timosjenko hyldede lørdag "de faldne helte" i en tale på Uafhængighedspladsen i Ukraines hovedstad, Kijev. Samtidig opfordrede hun sine landsmænd til at kæmpe videre for deres fælles fremtid.

- Heltene vil aldrig dø, sagde den 53-årige tidligere premierminister, som var med til at lede landets Orange Revolution i 2004.

Timosjenko blev i 2011 idømt syv års fængsel for at have indgået suspekte gasaftaler med Rusland. EU har hele vejen anset det for at være en politisk dom.

Under den dramatiske udvikling i de seneste døgn mistede Janukovitsj mange af sine allierede. Politifolk, allierede i parlamentet og medlemmer af hans politiske parti vendte ham ryggen en efter en.

Hæren sagde i en erklæring, at "den på ingen måde ville involveres i den politiske konflikt," mens politistyrken erklærede dets støtte til "folket" og "hurtig forandring."

Sikkerhedsstyrkerne trak sig væk fra offentlige bygninger, og selv Janukovitjs luksuriøse residens var pludselig ubeskyttet, hvorved mange af Kijevs indbyggere pludselig fik mulighed for at se hans private zoo og store haveanlæg med kunstige vandløb.

Den afsatte præsident fordømte, hvad han kaldte et "kup" og svor, at han ikke ville træde tilbage.

- Jeg forlader ikke landet. Jeg agter ikke at gå af. Jeg er den legitimt valgte præsident, sagde han.

Men Ukraines oppositionsleder og bokseikon Vitalij Klitsjko siger, at "Janukovitsj er blevet knockoutet politisk."

0 kommentarer
Vis kommentarer