Nyt løftebrud:200.000 boliger får skattechok

Kæmpe stigning i ejendomsskatterne rammer både lejere og ejere

Freddie Nilsson og hans kone er blandt de hundrede tusinder, der trods skatteloft er blevet ramt af de stigende ejendomsskatter. Grundskylden på deres sommerhus i Havnsø er steget fra 5.715 kr. i 2012 til 11.056 kr. i år. En stigning på 93 pct. (Foto: Mogens Filndt)
Freddie Nilsson og hans kone er blandt de hundrede tusinder, der trods skatteloft er blevet ramt af de stigende ejendomsskatter. Grundskylden på deres sommerhus i Havnsø er steget fra 5.715 kr. i 2012 til 11.056 kr. i år. En stigning på 93 pct. (Foto: Mogens Filndt)

Regeringens løfte om, at den ikke vil røre ved boligskatterne i denne valgperiode, er ikke det papir værd, det er skrevet på.

Det kan beboerne i op mod 200.000 boliger spredt over hele Danmark skrive under på. For trods alle regeringens løfter er deres ejendomsskatter steget med op mod 100 procent i år.

Den nye brandbeskatning, der blev vedtaget i sommer med stemmer fra Enhedslisten, skyldes, at myndigheder havde opdaget, at en lille gruppe på 3.000 ejendomme betalte meget lidt eller slet ingen ejendomsskat. Det var en fejl, der var opstået på grund af nogle uhensigtsmæssige måder at beregne det årlige skatteloft over ejendomsskatterne på.

Men i stedet for at rette fejlen, besluttede regeringen i stedet med et pennestrøg at fjerne det såkaldte forbedringsfradrag fra skatteloftsberegningen for samtlige ejendomme, der er udstykket og opført, efter at skatteloftet blev indført i 2001.

Dermed rammer man i omegnen af 200.000 husstande, der ellers har betalt deres ejendomsskat år efter år.

Related content

Chokstigningen rammer høj som lav. Hverken lejeboliger, andelsboliger, ejerlejligheder, parcelhuse eller sommerhuse går fri.

– Jo mere, jeg tænker over det, jo mere harm bliver jeg, siger Palle Jørgensen, som er direktør for den almene boligselskab, Ringgården i Aarhus.

Hans lejere er blandt de hundrede tusinder af borgerne, der bliver ramt af de voldsomme stigninger i ejendomsskatten. Det gælder bl.a. bebyggelsen Lærkehaven i Lystrup med 122 lejemål, hvor ejendomsskatterne fra det ene år til det andet er steget med op til 49 procent på trods af, at de ifølge skatteloftet kun må stige med maksimalt 7 pct. om året.

For lejerne betyder det en årlig huslejestigning på op til 2.297 kr. pr. husstand.

Se også: Huskøb: Lukket land for politibetjent, lærer og sygeplejerske

En af landets førende eksperter i ejendomsskat, chefjurist hos Rafn & Søn, Christian Gommesen-Byrjalsen, er rystet over den måde, regeringen skruede loven sammen.

– Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, om der skal være et skatteloft eller ej. Men hvis man vælger at have et skatteloft, så bør det gælde for alle i Danmark. Det, jeg opponerer imod, er den vilkårlighed og forskelsbehandling, som man indfører, bare fordi det er det nemmeste.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt, der under valgkampen svor, at regeringen ikke ville røre boligskatterne i denne valgperiode, vil ikke kommentere de voldsomme stigninger i ejendomskatterne.

Læs mere i Ekstra Bladet om, hvordan stigninger på op til 98 procent rammer fem konkrete familier i henholdsvis parcelhus, ejerlejlighed, sommerhus, andelsbolig og lejebolig.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen