Embedsmand: Cypern er enig med EU om bankafgift

Aftale meldes på plads om at beskatte store bankbeløb i Cypern med 20 procent og fire procent for resten

Cypern er blevet enig med EU og Den Internationale Valutafond om en afgift på 20 procent af alle indeståender på over 100.000 euro (cirka 745.000 kroner) i landets største bank, Bank of Cyprus.

Det oplyser en højtplaceret embedsmand i Nicosia.

For øvrige banker vil afgiften bliver på fire procent for beløb over 100.000 euro.

Det fremgår ikke, hvordan forhandlerne er nået frem til den løsning.

Vreden har været stor i Cypern i den forløbne uge over, at småsparere skulle straffes for, at landets to store banker er på vej ud af afgrunden og kun kan hjælpes gennem en redningspakke til 10 milliarder euro.

De er nu åbenbart friholdt for afgift.

Den cypriotiske embedsmand, som ikke ønsker sit navn frem, siger, man har skrottet en tidligere plan om at nationalisere pensionsfonde for at finde en løsning på krisen, der i værste fald kan ende med en statsbankerot for det lille EU-land.

Tyskland har ment, at inddragelsen af pensionsfondene ville give den cypriotiske regering langt større problemer.

EU og IMF vil have gennemført en bankafgift for at kunne stille med en økonomisk redningspakke for Cypern til 10 milliarder euro.

Lørdag eftermiddag sagde landets finansminister, Michael Sarris, at en plan muligvis kunne komme til afstemning i de cypriotiske parlament allerede lørdag aften.

Euro-landenes finansministre mødes i Bruxelles søndag aften for at tage stilling til en eventuel plan.

De cypriotiske politikeres hovedpine gælder også, hvad der sker tirsdag, når bankerne efter planen åbner igen efter at have været kriselukket i en uge.

Der er frygt for stor kapitalflugt, ikke mindst fra de mange pengestærke russeres side, der har placeret store beløb i landets banker.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere