Oligarken og Putin-kritikeren Boris Beresovskij er død

Boris Beresovskij, der i slutningen af sit liv boede i Storbritannien, havde som mål at styrte Vladimir Putin

Den russiske milliardær Boris Beresovskij i sit hjem nær London tilbage i 2007. (Foto: Jan Unger)
Den russiske milliardær Boris Beresovskij i sit hjem nær London tilbage i 2007. (Foto: Jan Unger)

Boris Beresovskij, den russiske oligark og Putin-modstander, er død i sit hjem i Storbritannien, 67 år. Familien bekræfter dødsfaldet over for nyhedsbureauet Itar-Tass.

Et familiemedlem siger, at det muligvis drejer sig om selvmord. Ifølge britiske medier blev han fundet død i sit badekar.

Russiske medier har den seneste tid omtalt mulige finansielle problemer for Beresovskij, og han skal blandt andet have solgt ud af sin store kunstsamling.

Beresovskij sikrede sig sine enorme rigdomme i 1990'ernes Rusland.

Han havde nære relationer til daværende præsident Boris Jeltsin, men faldt i unåde under den senere præsident Vladimir Putin.

Oligarken blev med den nye mand, Putin, ved roret anklaget for bedrageri. Den tidligere matematiker frygtede for sit liv og valgte at flygte til Storbritannien i 2000.

Senest var han i 2012 gennem et større retligt opgør i London med en anden oligark, Roman Abramovich, der blandt andet ejer fodboldklubben Chelsea.

De to havde på et tidspunkt gjort forretninger i Rusland, og Beresovskij mente, at han var blevet bedraget og krævede tre milliarder pund i erstatning. Men domstolen i London gav ham ikke ret.

Beresovskij lagde aldrig skjul på, at hans mål var at styrte Putin, og han støttede den russiske opposition med penge.

- Vi må bruge magt for at ændre dette regime. Det er ikke muligt at skifte regimet ved brug af demokratiske midler, sagde han i et interview i 2007.

Der er ingen tvivl om, at hans had til styret i Moskva var gengældt.

Han støttede Akhmed Sakajev, efter at den tjetjenske eksilleder i 2002 kortvarigt sad anholdt i København, og Rusland krævede ham udleveret.

Han havde kontakt til Aleksander Litvinenko, en tidligere KGB-mand, som var hoppet af i Storbritannien. Litvinenko døde i 2006 i London af en forgiftning, der var forårsaget af det radioaktive polonium-210, som formentlig var anbragt i hans mad og drikke af russiske agenter.

Beresovskij blev regnet som en af Jeltsins nærmeste rådgivere, og det var op gennem 1990'erne under den vilde privatisering af gammel sovjetisk ejendom, at han samlede sig en milliardformue inden for olie, medier og transport.

1 af 4 Den russiske milliardær Boris Beresovskij i sit hjem nær London tilbage i 2007. (Foto: Jan Unger)
2 af 4 Den russiske milliardær Boris Beresovskij i sit hjem nær London tilbage i 2007. (Foto: Jan Unger)
3 af 4 Den russiske milliardær Boris Beresovskij i sit hjem nær London tilbage i 2007. (Foto: Jan Unger)
4 af 4 Den russiske milliardær Boris Beresovskij i sit hjem nær London tilbage i 2007. (Foto: Jan Unger)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere