Røde Kors: De er fanget i en fælde

- Mennesker på ’tålt ophold’ har fået en tillægsstraf, som er langt mere indgribende end selve den strafferetslige sanktion, siger Røde Kors

Indgangen til Center Sandholm ved Allerød 30 kilometer nord for København. (Foto: Jens Dresling)
Indgangen til Center Sandholm ved Allerød 30 kilometer nord for København. (Foto: Jens Dresling)
Følg Samfund

- Nogle forsøger efter bedste evne at skabe sig et meningsfyldt liv på 'tålt ophold', mens andre falder tilbage til håbløshed og misbrug, fordi deres fremtid er uvis.

Leder af Center Sandholm, Michael Ehrenfels er ikke i tvivl.

Og det er Røde Kors heller ikke.

’Personer på ’tålt ophold’ er en af de mest udsatte grupper, der er indkvarteret hos Røde Kors’.

Så klart står det formuleret i det dokument fra Røde Kors med anbefalinger til et bedre asylsystem, som centerleder Michael Ehrenfels citerer og udleverer til Ekstra Bladet.

En del, men ikke alle på ’tålt ophold’, har afsonet lange straffe for f.eks. drab, narkokriminalitet, bankrøveri eller vold.

- Men denne gruppe, volder ikke særlig store problemer, siger Michael Ehrenfels.

Læs også:

Bandeleder koster 19.000 kr. - om dagen

En undtagelse er dog lederen af banden, ’Den internationale Klub’, Danny Abdalla, som Røde Kors og Udlændingestyrelsen har måtte sætte to vagter på, når han færdes i Center Sandholm for at beskytte de nyankomne asylansøgere.

Pris: 19.000 kr. om dagen, kunne Ekstra Bladet afsløre for en måned siden.

Læs også:

Rejs til Afrika!

- De fleste på ’tålt ophold’ ved godt, hvordan de skal navigere, men mange er kommet ud i et misbrug og har psykiske problemer, og dem forsøger vi at støtte op omkring og forsøger at motivere til at gå i behandling. Vi forsøger at støtte op omkring de svageste i denne gruppe, så deres mentale tilstand kan løftes, og de bliver i stand til at træffe beslutninger, siger Michael Ehrenfels.

Læs også:

De er uønskede i Danmark

Han påpeger, at det er værst for den gruppe, som har været i Danmark i mange år, har haft opholdstilladelse og har familie og børn i landet.

- Disse mennesker på ’tålt ophold’ er fanget i en fælde. De kan ikke sendes ud af Danmark på grund af forholdene i deres hjemland. Og såfremt forholdene ikke ændrer sig, kan opholdet i Sandholm blive livslangt, siger centerleder Michael Ehrenfels og fortsætter:

- Røde kors mener, at der er tale om en tillægsstraf, som er langt mere indgribende end selve den strafferetslige sanktion. Og Røde Kors finder det vigtigt, at der skal arbejdes for en ændring af forholdene for mennesker på tålt ophold.

Dybt bekymrende
Det er Røde Kors officielle holdning.

Folketinget har besluttet, at mennesker på ’tålt ophold’ skal bo i Center Sandholm og som udgangspunkt hver dag kl. 10 melde sig hos politiet i lejren. De må ikke tage lønnet arbejde eller uddannelse.

- Det er dybt bekymrende med så indgribende tiltag overfor en lille gruppe mennesker. Det er personer, der i forvejen befinder sig i en særdeles udsat og vanskelig situation – uden reel indflydelse på deres tilværelse, siger Michael Ehrenfels.

Men Røde Kors forsøger dog at få nogle af disse mennesker ind i praktikforløb.

- Desværre er det nærmest umuligt at etablere praktik - eller undervisningsforløb for personer på ’tålt ophold’ på grund af den hyppige meldepligt, der foregår hos politiet kl. 10 i Sandholm. Røde Kors har ved flere lejligheder anbefalet, at flytte tidspunktet for meldepligt, så den enkelte på ’tålt ophold’ kan følge et udannelsesforløb. Men det har ikke været muligt efter de gældende regler, siger Michael Ehrenfels.

Læs hele reportagen i Ekstra Bladet i dag

* Fouad Salik Al Souki, 56: Har 10 børn og 15 børnebørn i Danmark

* Skal vi dø i Sandholm?

* Det er umenneskeligt

* Mange er psykisk syge og på stoffer

* Vi bliver kriminelle igen

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+