USA's senat vedtager budget for fire år

Vedtagelse af budget skaber politisk ro i Washington omkring økonomien - frem til sommer

Det amerikanske senat vedtog med et knebent flertal lørdag dets første føderale budget i fire år, hvilket ventes at skabe nogen ro om den økonomiske politik i Washington hen over foråret.

Budgetplanen blev vedtaget med 50 stemmer for og 49 stemmer imod i Senatet, som er kontrolleret af Demokraterne.

Fire demokratiske senatorer, der er på valg i 2014, stemte sammen med de republikanske senatorer imod budgettet, der indebærer højere skatter for landets velhavende grupper - først og fremmest fordi mulighederne for skattetænkning bliver færre.

Med vedtagelsen af budgettet bliver der mere ro i Washington frem til sommeren, hvor der ventes et hårdt politisk opgør om USA's gæld og en forhøjelse af gældsloftet.

Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, er nemlig domineret af Republikanerne. De har deres egne idéer om, hvordan den økonomiske politik i USA skal skrues sammen og er ikke begejstrede for højere skatter.

- Der bliver nu en politisk pause på dette område. Kongressen vil lade det hele køle lidt ned, og der bliver plads til, at andre emner kan blive taget op i løbet af foråret, siger Greg Valliere, der er politisk chefstrateg i tænketanken Potomac Research Group.

Det er kun to og en halv måned siden, at USA styrede uden om den "økonomiske afgrund", der blev afværget af politikerne i Kongressen i sidste øjeblik.

Det lykkedes kun, fordi et mindretal af republikanerne kort før nytår gik med til hæve skatterne for de to procent rigeste amerikanere og dermed udsatte en række automatiske nedskæringer, der ellers kunne have sendt USA i recession.

Republikanerne afviser fortsat skatteforhøjelser som en løsning på gældskrisen.

/ritzau/Reuters

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere