Dansk skib leverer henrettelseskugler

Rederiet H. Folmer har leveret 93 ton ammunition til De Forenede Arabiske Emirater

Skibet Hanne Danica har fragtet tonsvis af ammunition til De Forenede Arabiske Emirater. (Privatfoto)
Skibet Hanne Danica har fragtet tonsvis af ammunition til De Forenede Arabiske Emirater. (Privatfoto)

Når den dødsdømte nepaleser Amar Bahadur Bam på et tidspunkt skal henrettes ved skydning i De Forenede Arabiske Emirater, er det langt fra usandsynligt, at de dræbende kugler vil være leveret af et dansk skib.

Ekstra Bladet kan søndag afsløre , at det danske rederi H. Folmer i november måned 2012 har forsynet De Forenede Arabiske Emirater, der er notorisk kendt for at bryde menneskerettighederne, med 93 ton ammunition til håndvåben, der også bruges af landets politi, når fanger skal henrettes.

Udover patroner, leverede skibet også over 400 ton andet militært udstyr, herunder raketter og granater, til Emiraterne, hvor den seneste henrettelse fandt sted i 6. december 2012.

Skibet, Hanne Danica, nåede også at losse 30 ton militært udstyr af til regimet i Bahrain, hvor over 80 civile de seneste to år er blevet slået ihjel af myndighederne.

Og det er meget problematisk, mener direktøren i den amerikanske tænketank TransArms Sergio Finardi, der har forsket i den internationale våbenhandel i mere end 20 år.

- Folmer er et blandt flere danske rederier, der fragter en masse ting, der måske ikke er ulovligt i dag, men som er helt uansvarligt.

- Det gælder blandt andet alle de forsyninger, der er blevet sendt til politi og militær i lande i Nordafrika og Mellemøsten de seneste to år, og som bliver brugt til at undertrykke menneskerettigheder og dræbe civilbefolkningen, siger han.

Den fatale mangel på kontrol med den internationale våbenhandel, kan der i morgen blive gjort noget ved, når udenrigsminister Villy Søvndal(SF) sammen med verdens ledere mødes i New York for at nå til enighed om en ny FN våbentraktat.

Her vil man blandt andet forsøge at få vedtaget, at der fremover ikke må handles med våben til lande, hvor der er betydelig risiko for, at de vil blive brugt til at begå alvorlige menneskerettighedskrænkelser.

Læs mere i Ekstra Bladet Søndag:

- Reder bag våbenskib er iskold

- Villy Søvndal møder op i FN med dårlig dansk samvittighed

- Famile kæmper for at få dødsdømt fri

- Så mange risikere at blive skudt af patroner leveret af dansk våbenskib

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere