Spareplan i SAS virker

Spareplanen i SAS virker. Frasalgene halter dog bagefter, men bankerne holder sig i ro, vurderer analytiker

Spareplanen i SAS virker, skønner analytiker. (Foto: AP)
Spareplanen i SAS virker, skønner analytiker. (Foto: AP)

Luftfartsselskabet SAS er ikke kommet gennem krisen - men en storstilet spareplan, der skal skære antallet af ansatte ned med en tredjedel til 9000, mindske omkostningerne og give 2,7 milliarder kroner i kassen ved frasalg, har givet selskabet medvind.

SAS kom ud af regnskabsårets første kvartal med et underskud på 740 millioner kroner før skat. Og selv om det er et stort tal, er det altså over 1,5 milliarder kroner bedre end i kvartalet året før.

Trods fremgangen har SAS-analytiker i Sydbank Jacob Pedersen lidt svært ved at få armene op i vejret:

- Det ser bedre ud end det, man leverede sidste år - men det var også med en Spanair-konkurs indover. Ser jeg på indtjeningen, så viser SAS faktisk tilbagegang i det her kvartal i forhold til kvartalet sidste år. Det er bekymrende, siger han.

I samme åndedrag fastslår Jacob Pedersen dog, at fremtiden for SAS rent faktisk kan se lovende ud.

- Kigger vi isoleret set på januar - den eneste måned i det her kvartal, hvor nærdødsoplevelsen (spareplanen, red.) fra november har effekt, så falder enhedsomkostningerne med næsten syv procent, siger analytikeren.

- Det er et vidnesbyrd om, hvad der er på vej. Men der skal også bedre tider til, hvis SAS skal kunne leve op til sine forventninger, hvor man blandt andet vil levere et resultat før skat, der er større end nul, siger Jacob Pedersen.

Torsdag indgik SAS en aftale med Swissport om en overtagelse af Ground Handling - SAS-selskabet, der tager sig af bagagehåndtering, check in og flyafsendelser. Samtidig er man i gang med at sælge det norske flyselskab Wiederøe.

Spørgsmål: Falder spareplanen til jorden, hvis SAS ikke får de 2,7 milliarder kroner i kassen for frasalg, de forventer?

- Nej. Selv om SAS er kommet dårligt i gang med regnskabsåret, kan jeg ikke forestille mig, at bankerne trækker tæppet væk under SAS, fordi der mangler 200 eller 300 millioner svenske kroner i at nå op på de tre milliarder, siger Sydbanks analytiker.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere