Beder EU om våben

Salim Idriss, der leder Den Frie Syriske Hær, lover at levere alle våben tilbage igen efter Assad-styrets fald

Iført kamuflageuniform og nys ankommet fra fronten i Aleppo afleverer lederen af Den Frie Syriske Hær onsdag sin appel om våben direkte til EU i Bruxelles.

Brigadegeneral Salim Idriss, der deserterede fra den syriske hær og sluttede sig til oppositionen i juli sidste år, opfordrer indtrængende til, at EU fjerner sin våbenembargo.

- Vi har endnu ikke modtaget våben fra hverken Asien, Mellemøsten eller andre lande. De våben, vi bruger, har vi enten skaffet fra det syriske regime eller på det sorte marked. Men det er ikke nok.

- Det syriske regime får våben fra Iran og Rusland. Regimet er ikke ramt af våbenembargoen. Det er derfor, vi appellerer om en stop for våbenembargoen, siger Idriss på et pressemøde.

Han er inviteret til Bruxelles af belgieren Guy Verhofstadt, der leder den liberale gruppe i EU-Parlamentet.

Under besøget møder han også EU's udenrigschef, Catherine Ashton, og Kristalina Georgieva, der er EU-kommissær for internationalt samarbejde, humanitær bistand og krisestyring.

Idriss lover, at hvis oprørerne får våben, vil de holde nøje justits med dem - og levere dem tilbage igen.

- Vi distribuerer våben og skriver kvitteringer, så vi ved nøjagtig hvem, der har modtaget dem. Ammunitionen bliver selvfølgelig brugt, men alle våben vil blive leveret tilbage, når regimet er faldet.

- Vi kan garantere, at vi vil føre nøje kontrol med våbnene. Hvis I giver os 10 rifler, så får I 10 rifler tilbage. Det kan I stole på, siger Idriss.

Lederen af den syriske oprørshær giver ikke meget for det argument, som blandt andre den danske udenrigsminister, Villy Søvndal (SF), har fremført under EU-diskussioner om at gøre det muligt for EU-lande at bevæbne oprørerne.

- Nogle siger, at flere våben bare vil føre til større blodsudgydelser. Men det er jo folket, der lider under våbenembargoen, fordi vi ikke har mulighed for at forsvare os selv. Embargoen rammer kun krigens ofre, siger Idriss.

Især Storbritannien har presset på for en lempelse af EU's våbenembargo mod Syrien.

På et udenrigsministermøde i forrige uge blev det besluttet, at EU-lande godt kan levere diverse beskyttelsesudstyr og andet ikke-dødbringende materiel - men ikke direkte våben - til oppositionen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere