Ekspert: 25.000 personer kan miste dagpengene

Ifølge arbejdsmarkedsforsker må regeringen endnu engang opjustere antallet af personer, der mister retten til dagpengene

Regeringens skøn på 17.000-24.000 personer, der inden for et halvt år vil miste retten til dagpenge er for lav, mener arbejdsmarkedsforsker Flemming Larsen. (Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto)
Regeringens skøn på 17.000-24.000 personer, der inden for et halvt år vil miste retten til dagpenge er for lav, mener arbejdsmarkedsforsker Flemming Larsen. (Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto)

Regeringens talrige vurderinger af, hvor mange personer der ville falde ud af dagpengesystemet, er blevet ændret flere gange.

Og nu kommer de i følge Arbejdsmarkedsforsker Flemming Larsen fra Aalborg Universitet til at gøre det endnu engang med den seneste vurdering fra januar, der lød på 17.000-23.000 i løbet af et halvt år.

- Man kommer nok til at ligge på 24.000-25.000 personer, der mister dagpengeretten, og det betyder endnu en opjustering, siger han.

- Det er ikke en voldsom stigning, men det er samtidig også et stort spænd fra 17.000-23.000, fortsætter han.

Læs også:

Se også: Kjeld: Jeg mister mine dagpenge på søndag og

Udmeldingen kommer efter Politiken i dag kunne fortælle, at der allerede i årets to første måneder er 9600 personer, som har mistet retten til dagpenge. Læs også:

Se også: 9.600 har allerede mistet dagpenge

Og det er altså langt fra første gang, at regeringen har måtte opjustere.

Da regeringen i 2010 indførte dagpengereformen, som skar perioden ned fra fire til to år, vurderede Beskæftigelsesministeriet, at 2.000-4.000 om året ville miste dagpengene.

'En hel og dækkende løsning'
Det blev i efteråret ændret, da aftalen om de 12.500 akutjob blev præsenteret. En aftale som Finansminister Bjarne Corydon i øvrigt kaldte 'en hel og dækkende løsning' for problemet med dem, der risikerede at falde ud af dagpengesystemet.

Men den løsning er mere pinlig end den er dækkende, hvis man spørger Dansk Metal.

– Vi dumper akutordningen. Den lever langtfra op til de forventninger, vi havde til den, siger Torben Poulsen, leder af Dansk Metals a-kasse til Ekstra Bladet.

Læs her:

Se også: Metal: Helles akutpakke er pinlig

Antallet af personer vil efter det første halve år falde igen.

- Efter de første seks måneder vil antallet af personer, der ryger af dagpengene falde helt naturligt. Ifølge A-kassernes Samvirke vil det være omkring 1500 om måneden, siger Flemming Larsen.

Årsagerne til de mange fejlvurderinger er flere, mener Flemming Larsen.

- Logikken på det her område om, at man får flere i arbejde, hvis man presser dem til det, har slået fuldstændig fejl. Derudover har der været en forventning om, at den økonomiske krise var hurtigt overstået, og at vi på længere sigt ville miste arbejdskraft, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere