Valg i Kenya: Nu vil vi sove roligt om natten

Kenyas præsidentvalg er det første, siden valget for fem år siden blev præget af ekstrem vold.

Kenyas præsidentvalg er det første, siden valget for fem år siden blev præget af ekstrem vold. (Foto: Jakob Dall)
Kenyas præsidentvalg er det første, siden valget for fem år siden blev præget af ekstrem vold. (Foto: Jakob Dall)

Køerne til stemmeurnerne var lange, da der i dag blev afholdt præsidentvalg i Kenya.

I landets største slumkvarter Kibera stod mange op klokken 3 i nat. Her vækkede tilhængere af præsidentkandidaterne folk fra deres egen stamme for næsten at skubbe dem hen til valgstederne, hvor der allerede var lange køer ved 4-tiden, fortæller Mellemfolkeligt Samvirkes kommunikationsrådgiver i Kenya, Søren Bjerregaard, til ekstrabladet.dk.

Præsidentvalget er det første, siden et valg for fem år siden blev overskygget af ekstrem vold med over 1100 dræbte.

Mellemfolkeligt Samvirke har via sin søsterorganisation ActionAid Kenya derfor blandt andet arbejdet for at undgå en gentagelse af urolighederne for fem år siden.

- Kenyanerne har ikke lyst til uroligheder. Alle steder er der stor tror på fred, og alle beder for et valg uden kampe, fortæller Patricia Andati, der er en af de over 22.000 valgobservatører, der overvåger valget, til Mellemfolkeligt Samvirke.

Også Eunice Nakhama, der stemmer for første gang, mener, at fred er vigtigere end alt andet.

- For mig handler det her valg om at jeg gerne vil sove sikkert om natten. Jeg vil ikke ligge sammen med min baby og frygte overfald, som jeg har gjort så mange gange før. Jeg tror det bliver bedre og jeg tror på en ny begyndelse, siger hun til Mellemfolkeligt Samvirke.

Ved valghandlingerne kom det dog til en række voldelige sammenstød, som ifølge ubekræftede opgørelser midt på dagen kostede 15 mennesker livet.

Navnligt på kysten var spændingerne stærke, blandt andet i Mombassa, hvor ni politifolk og seks aktivister blev dræbt ved to separate angreb.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere