Brasilien tvangsbehandler narkomaner

Mere end en million brasilianere er på crack-kokain

Politiet i Rio de Janeiro på patrulje i slumområdet Caju i morges. Aktionen var led i en strategi fra de brasilianske myndigheder, der skal drive de voldelige narkobander, der har hærget i årtier, ud af området. (Foto: AP)
Politiet i Rio de Janeiro på patrulje i slumområdet Caju i morges. Aktionen var led i en strategi fra de brasilianske myndigheder, der skal drive de voldelige narkobander, der har hærget i årtier, ud af området. (Foto: AP)

I et forsøg på at komme et hastigt stigende problem i landet til livs, er de brasilianske myndigheder i storbyen Rio de Janeiro begyndt at tvangsbehandle narkomaner, der er afhængige af crack-kokain.

Tiltaget kommer en måned efter Brasiliens største by Sao Paolo har indført et lignende program. Mindst 99 er blevet indlagt til behandling siden ordningen trådte i kraft for to uger siden - heraf er de 29 indlæggelser foregået ved tvang.

Brasilien har lange og dårligt overvågede grænser med verdens tre førende lande indenfor narkotikaproduktion - Bolivia, Peru og Columbia - og landet har historisk set fungeret som transitland for illegal eksport af narkotika til både USA og Europa.

Et studie fra Sao Paolos Føderale Universitet peger dog på, at Brasilien i stigende grad selv er blevet endestation for stofferne, og at landet muligvis har det største marked for crack-kokain i verden, med mere end en million misbrugere.

Flere iagttagere peger på, at tvangsbehandlingen af narkomanerne skal ses som et led i de brasilianske myndigheders forsøg på at rydde op i landet og gøre det turistvenligt, inden afholdelsen af fodboldverdensmesterskaberne i 2014 og de Olympiske Lege i 2016.

Kritikere peger dog på, at tvangsbehandling af narkomaner sjældent er effektivt, og at de fleste patienter falder tilbage i deres misbrug, når de udskives efter behandling.

- Når en patient bliver tvangsindlagt kan han blive ved med at have abstinenser gennem hele behandlingsforløbet, fortæller psykiater Dartiu Xavier da Silveira til den engelsksprogede brasilianske avis The Rio Times.

- Når narkomanen vender tilbage til sit normale liv og de sædvanlige problemer, falder et overvejende flertal af patienterne tilbage i misbrug, tilføjer psykiateren.

I december 2011 kastede den brasilianske regering mere end 11 milliarder kroner ind i et program, der skal bekæmpe udbredelsen af crack-kokain, og landets sundhedsminister Alexander Padilha kaldte ved den lejlighed problemet for en 'epidemi', og fortalte, at antallet af stofmisbrugere i Brasilien blev tidoblet i årene mellem 2003 og 2010.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere