Forsker: Lockout vil skabe kaos i samfundet

Det kan blive et eksplosivt forår, efter Finansministeriet har valgt at lockoute de statslige undervisere

Finansministeriets konfliktvarsel mod underviserne på de erhvervsrettede uddannelser, private skoler og efterskoler mere end tyder på, at også KL lockouter lærerne.

Det siger professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, der forudser et hedt forår.

- Dermed får vi den konflikt, som der har været styret imod. Om fire uger har en vi en åben konflikt. Det her er en eksplosiv situation, siger han.

Henning Jørgensen mener, at det har arbejdsgiversiden slet ikke kalkuleret med.

- De har regnet med, at det stille og roligt ville være sådan, at man kunne nå til 1. april og så lade konflikten køre et par dage. Derefter kunne man så gribe ind, fordi der er koordination mellem staten og KL's holdninger, siger han.

Men ifølge Henning Jørgensen vil andre faggrupper komme med sympatierklæringer og sympatiaktioner, fordi spørgsmålet om arbejdstiden nu er blevet principielt.

- Spørgsmålet er, om vi vil udhule de ting, vi forhandler centralt ved bordet, eller lade det være et individuelt ledelsesanliggende. Og det er det, det drejer sig om, siger han.

- Lokale skoleledere og andre ledere har jo ikke mulighed for at give rettigheder og muligheder - og så bliver det efter forgodtbefindende. Derfor vil det være en kamp om aftalemodellen, hvor flere og flere vil kaste sig ud i sympatiaktioner.

Henning Jørgensen mener, at regeringen har forregnet sig, når den har troet, at fagbevægelsen lå ned.

- Det kan blive et eksplosivt forår. Også fordi det er unikt, at det er arbejdsgiverne i den offentlige sektor, der kaster landet ud i en konflikt og dermed sætter ikke bare børn og forældre i en svær situation, men hele samfundet.

- Tingenen i samfundet vil ikke køre normalt, og det vil blive kaos på mange måder.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere