Afdragsfri boligbombe: Lån til 14.000 bliver til 81.000 kroner

En familie med et gennemsnitligt F1-lån går fra at betale 14.000 kroner om året til 81.000 kroner, når deres afdragsfrihed hører op, og det kan ende med tvangsauktion

Familier, hvis afdragsfri boliglån udløber i år, kan ende med at få deres hus på tvangsauktion. (Arkivfoto: Emil Ryge Christoffersen)
Familier, hvis afdragsfri boliglån udløber i år, kan ende med at få deres hus på tvangsauktion. (Arkivfoto: Emil Ryge Christoffersen)

I 2003 blev de uhyre populære 10-årige afdragsfrie lån indført, men i 2013 sprænger bomben for mange af de danske familier, der ikke har råd til at afdrage på lånet.

Et gennemsnitligt F1-lån på 1,4 millioner kroner, hvor ydelsen er 14.000 kroner om året, vil stige til 81.000 kroner.

Det viser beregninger, som Realkreditforeningen og Realkreditrådet har lavet.

Det betyder, at en familie med et gennemsnitligt lån skal betale 5500 kroner mere efter skat om måneden end tidligere.

Familier med større lån - f.eks 2,5 millioner kroner - kommer til at skulle betale 10.000 kroner mere om måneden, når deres afdragsfrie lån udløber.

For en del af de familier, hvis afdragsfrihed nu udløber, kan konsekvensen blive, at hjemmet ryger på tvangsauktion.

Læs også:

Se også: Nu skal der betales: Afdragsfrie lån udløber

For de familier, der skal begynde at afdrage nu, men som er belånt for under 80 procent af boligens værdi, hvilket er den maksimale lånegrænse, er der ikke de store problemer.

- Man kan godt få forlænget afdragsfriheden, men i forhold til reglerne må realkreditinstituterne selv afgøre, om de vil kreditvurdere dig, siger kontorchef i Finanstilsynet Annette Bjaaland til ekstrabladet.dk

Ender på tvangsauktion
Men for dem der sidder i suppedasen og er belånt i hjemmet med over 80 procent, hvad enten det skyldes sygdom, skilsmisse, arbejdsløshed eller faldende huspriser, er der stor risiko for at ende på tvangsauktion.

- Udgangspunktet er, at man skal afdrage sin gæld, og det kan langt de fleste også, men en mindre gruppe kan blive så presset, at de kan ende på tvangsasuktion, og det taber vi alle på, siger direktør for Realkreditforeningen Karsten Beltoft til ekstrabladet.dk.

Håb forude

Derfor har Realkreditforeningen og Realkreditrådet gået sammen om et forslag, som kan forebygge dette.

- Så vi foreslår at dele lånet op i to dele. Den ene del er de 80 procent, mens den anden del er beløbet over de 80 procent, som man så skal have mulighed for at afdrage på, siger Karsten Beltoft.

På den måde vil de ramte familier få tid til at få gælden ned uden at ende på tvangsaution.

Foreslaget er nu sendt videre til Erhvervs- og Vækstministeriet.

Er du en af de danskere, hvis afdragsfrihed udløber i 2013, så vil vi gerne snakke med dig. Send os en mail på 1224@eb.dk eller en sms til 1224.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere