Kommunalt ansatte indgår magert forlig

Kommunalt ansatte får 1,97 procent mere i løn de næste to år. Reallønnen kan blive udhulet, frygter FOA

De kommunalt ansatte har tidligt lørdag morgen indgået overenskomstforlig med KL.

Forliget giver lønstigninger på 1,97 procent over de næste to år til de cirka 550.000 ansatte i landets kommuner, lyder det fra fagforbundet FOA.

- Der er tale om et magert forlig, som i høj grad må betegnes som et resultat af den økonomiske krise, siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA, der repræsenterer omkring 200.000 af de kommunalt ansatte.

- Vi har været fokuseret på at bevare reallønnen, men jeg tør ikke lægge hovedet på blokken på, at de aftalte lønstigninger fuldt ud vil kunne matche de næste års prisstigninger. Desværre, fortsætter han.

Det nye KTO-forlig betyder, at den tryghedspulje, der blev aftalt ved sidste overenskomstforhandling for to år siden, videreføres.

Puljen har til formål at finansiere opkvalificering og efteruddannelse af ansatte, der afskediges som følge af kommunale besparelser.

Op til forhandlingerne havde kommunerne ytret ønske om at få afskaffet de kommunalt ansattes ret til at vælge suppleanter for de valgte medarbejderrepræsentanter på arbejdspladserne.

Det kom kommunerne dog ikke igennem med, lyder det fra FOA:

- Det har været både overraskende og ubehageligt, at arbejdsgiverne forsøgte et frontalangreb på de ansattes ret til at vælge egne repræsentanter, siger Dennis Kristensen:

- Jeg er glad for, at organisationerne i fællesskab stod fast på retten til at vælge suppleanter, der har en særlig beskyttelse mod afskedigelse.

Selvom der nu er indgået forlig, har vejen til aftalen ikke været køn:

- Kommunerne havde tydeligvis lagt en strategi, der skulle presse organisationerne mest muligt, mener han.

I aftalen ligger også, at kommunalt ansatte får mulighed for at tage hul på deres pensionsopsparing for at gå på delpension kombineret med nedsat arbejdstid.

Organisationerne har rejst kravet som en direkte følge af forringelsen af efterlønsordningen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere